МЗС України наголошує, що провал Євро-2012 стане поразкою мільйонів громадян

3 Травня 2012, 19:21

"МЗС вважає деструктивними спроби політизації спортивних подій, які з найдавніших часів відігравали важливу роль у процесі налагодження міждержавного взаєморозуміння і єднання… Заклики до бойкоту чемпіонату на практиці означатимуть підрив іміджу грандіозної спортивної події й збитки для інтересів мільйонів рядових українців, які голосують за різні партії або взагалі не цікавляться політикою", – сказано в заяві.

МЗС зазначає, що український і польський народи, спільно завоювавши право на проведення фінальної частини чемпіонату, доклали значні зусилля й виконали грандіозний обсяг робіт, необхідних для гідного проведення турніру.

"Ті, хто прагнуть зробити мішень із Євро-2012, не сприяють реформуванню української судової системи й не допомагають зміцненню демократичних інститутів і верховенства права в Україні. Всі ці питання об'єктивно перебувають в іншій площині, чим свято футболу, що за своєю суттю стоїть поза політикою й не може використовуватися для вирішення політичних завдань", – сказано в повідомленні.

Відомство підкреслює, що успішне проведення чемпіонату стане перемогою не конкретних політичних діячів, партій або ідеологій, а всіх українців і поляків, невдача ж – поразкою мільйонів громадян, ударом по курсу Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) на розширення географії великого футболу за межі багатих західноєвропейських держав.

"Атака на велику мрію підриває шанс не тільки Польщі й України, але й всіх інших колишніх членів соціалістичного табору довести, що за економічним, людським, науковим потенціалом вони вже готові з боржників Європи перетворитися в нові двигуни її розвитку", – сказано в заяві.

На думку МЗС, чемпіонат об'єктивно сприяє демократизації футбольного світу, більшій відкритості України з усіма її можливостями й складнощами.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь прогнозує бойкот урядом Нідерландів чемпіонату Європи з футболу-2012 в Україні у зв'язку із ситуацією з демократією та справою Тимошенко.

Представники Європейської комісії також заявили, що не мають наміру відвідувати Україну для участі в заходах під час чемпіонату.

Німеччина вважає чемпіонат можливістю для вболівальників, спортсменів і політиків висловити протест проти ситуації з дотриманням прав людини в Україні.