Süddeutsche Zeitung: нині вирішується доля незалежності України

30 Квітня 2012, 13:55

Як пише видання, намір міністра внутрішніх справ Німеччини Ганса-Петера Фрідріха приїхати в червні на чемпіонат Європи з футболу та поєднати відвідини матчу проти Нідерландів у Харкові із відвідинами ув’язненої лідера опозиції є, щонайменше, досить невдалим. Хоча б тому, що український уряд цього не дозволить, пише видання.

Від того, як буде українська влада поводитися з Тимошенко залежить, чи Україна лишатиметься проєвропейською, чи потрапить під владу Кремля, тобто вирішується доля незалежності України, ідеться далі в статті. Мовляв, українські олігархи не хочуть, щоб їх бізнес перейшов до Кремля, тому Україні вигідно б бути з Європою. 

"Але постає питання – чому президент Янукович не скористався пропозицією Меркель стосовно лікування Тимошенко за кордоном?", пише Томас Урбан. У своїй статті він зазначає, що це допомогло б покращити ситуацію у відносинах України з ЄС.

Як повідомлялося раніше, на саміт країн Центральної Європи, що відбудеться у травні в Ялті не приїде президент Австрії і, можливо, Чехії.

В той же час, за повідомленням ЗМІ Німеччини, через політичну ситуацію в Україні Канцлер Німеччини Анґела Меркель має намір проігнорувати відвідання Євро-2012. Пізніше про бойкот Євро-2012 заявила комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінг.