МНС: у лікарнях Дніпропетровська перебуває 22 постраждалих від вибухів

28 Квітня 2012, 09:04

Згідно з повідомленням, станом на 7:00 28 квітня госпіталізовано 22 особи (3 у важкому стані, із них 1 підліток).

Причини вибухів встановлюються. За фактом подій правоохоронними органами проводиться розслідування.

Як зазначає МНС, внаслідок чотирьох вибухів, які сталися вперіод з 11 год. 50 хв. до 13 год. 02 хв. 27 квітня у Дніпропетровськ по проспекту Карла Маркса в урнах для сміття, постраждало 26 осіб (із них 11 підлітків 1994, 1995, 1998 років народження), яких з травмами різних ступенів важкості госпіталізовано до лікарень міста.

Нагадаємо, опівдні у центрі Дніпропетровська з невеликим проміжком у часі сталися 4 вибухи невідомих пристроїв, в результаті чого, за повідомленням начальника прес-служби Головного управління Міністерства внутрішніх справ Олексія Щербатова, постраждало 29 людей, 26 з яких, у тому числі 10 дітей, було госпіталізовано. За повідомленням ЗМІ, ще один вибуховий пристрій був знешкоджений.

Прокуратура області порушила кримінальну справу за статтею теракт, розслідувати яку буде центральний апарат СБУ. Наразі розглядається шість версій теракту.

Президент Віктор Янукович доручив генеральному прокурору Віктору Пшонці, голові Служби безпеки України Ігорю Калініну, міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку в найкоротший строк встановити осіб, причетних до цих вибухів. У свою чергу СБУ заявила, що жодних вимог організатори вибухів не висували. Наразі не затримано жодного підозрюваного у злочині.

Втім, СБУ не бачить підстав для введення в Україні надзвичайного стану. Губернатор області заборонив в регіоні з 27 квітня по 2 травня проведення масових заходів.

На події у Дніпропетровську активно почала реагувати Європа. Зокрема, Росія та Польща запропонували свою допомогу у розслідуванні терактів. Високий представник ЄС з зовнішньої політики Кетрін Ештон заявила, що шокована вибухами у Дніпропетровську та висловила свою солідарність українському народу.

УЄФА чекає результатів розслідування серії вибухів. При цьому в УЄФА висловили упевненість, що заходи безпеки, розроблені владою до Євро-2012, гарантують успішне проведення турніру. Організація з безпеки й співробітництва в Європі також засуджує вибухи, що сталися в Дніпропетровську. «Я засуджую цей безвідповідальний акт, у результаті якого постраждали життя ні в чому не винних людей у Дніпропетровську. Такі атаки є неприпустимими», – заявив діючий голова ОБСЄ, віце-прем'єр-міністр Ірландії Еймон Гілмор.

Водночас ВО «Свобода» заявила про спроби міліції покласти відповідальність за вибухи в Дніпропетровську на опозицію. Пізніше зі схожою заявою виступив лідер організації ветеранів-афранців «Ніхто, крім нас» Олександр Ковальов. За його словами, «злочини, скоєні в Дніпропетровську, вигідні тим, хто хоче дестабілізації в країні, а також тим, хто хоче згорнути зростання громадянського руху, прийняти максимально репресивний варіант закону про мирні збори, а також мати привід для тиску на лідерів громадських організацій».

А перший заступник голови партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Олександр Турчинов вважає, що ці вибухи стали можливими тому, що всі силові структури були спрямовані владою на боротьбу з опозицією.