Експерт: Лутковська може перетворити інститут омбудсмена на філію Мін’юсту

26 Квітня 2012, 12:09

«Лутковська зробила низку заяв про те, що вона хоче звільняти людей в інституції омбудсмена. А це люди, які разом з Карпачовою створювали цю інституцію. Тут, в принципі, потрібно б думати про певну спадкоємність. Тому що є ризик, що Лутковська може перетворити інститут Уповноваженого з прав людини у філію Мін’юсту. Це була б серйозна помилка», – зазначив політолог.

На його думку, при Карпачовій ця інституція була нехай і відносно, але автономною і достатньо незалежною. Нинішні заяви поки що омбудсмена Карпачової щодо ситуації навколо Тимошенко, на думку Фесенка,  свідчать про те, їй уже немає чого втрачати, оскільки парламентарі на цю посаду обрали Лутковську. «Заяви Карпачової – це останній привіт від неї нинішній владі. Звичайно, вона не задоволена тим, що про неї забули», – вважає  Фесенко.

«Треба їй віддати належне. Вона ж і раніше відвідувала Тимошенко, зберігала нейтралітет. Між іншим, у 2005 році відвідувала і захищала як Колеснікова, так і Кушнарьова», – додав політолог.

Як повідомлялося раніше, 24 квітня Рада обрала уповноваженим парламенту з прав людини Валерію Лутковську. Після цього депутат Володимир В'язівський (НУНС) заявив, що під час процедури голосування за обрання вповноваженого парламенту з прав людини було порушено регламент Ради.

Натомість спікер Ради Володимир Литвин заперечив порушення під час голосування.

Нагадаємо, Валерія Лутковська ще не прийняла присягу у ВР після свого обрання на посаду омбудсмена, тому чинним Уповноваженим з прав людини вважається Ніна Карпачова.