Єврокомісар: Євросоюз не може ігнорувати вироки Тимошенко і Луценка

25 Квітня 2012, 07:37

«У якнайшвидшому підписанні та ратифікації зацікавлені як Європа, так і України. Точну дату назвати неможливо, все буде залежати від дотримання демократичних прав і свобод українців, верховенства права та незалежності судової системи. Саме це має вирішальне значення», – зазначив комісар ЄС.

Він додав, що на шляху до економічної та політичної інтеграції України повинна виконати всі вимоги, прописані у так званому «Порядку денному асоціації». Це документ діє між Україною та ЄС до набуття чинності угоди.

«На жаль, прогресу у цьому напрямі ми не бачимо, і я не розумію, чому так відбувається. Я був упевнений, що вже створені всі умови для підписання та ратифікації Угоди. Але аналіз «Порядку денного асоціації» свідчить, що Україна не виконала всіх завдань, які там прописані. Цю роботу їй потрібно зробити якомога швидше», – підкреслив Фюле.

Він також відзначив, що Євросоюз не може ігнорувати вироки, оголошені Юлії Тимошенко і Юрію Луценку, які, на його думку, як лідери опозиції, повинні брати участь у парламентських виборах.

«Їх (Тимошенко і Луценко – Ред.) судять за Кримінальним кодексом, прийнятим в 1960-х роках в СРСР. Подібні процеси свідчать про те, що українську судову систему потрібно докорінно реформувати», – сказав Фюле.

Як повідомлялось, 24 квітня голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що Євросоюз очікує, що влада Українидослухається до закликів ЄС щодо поваги до європейських цінностей. «Однак, ЄС не має наміру повертатися спиною до народу України, до його очікувань і бажання бути частиною європейської сім’ї і мати ті ж самі цінності, які поділяють усі народи країни Євросоюзу», – наголосив посол.

Він зазначив, що протягом останнього року в Україні триває досить складний період, і події, що відбуваються в країні, викликають занепокоєння Європи щодо того, наскільки в Україні поважають цінності ЄС, які лежать в основі угоди про асоціацію.

Раніше глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявляв, що Європейський Союз вважає кримінальні справи проти Тимошенко й Луценка головною перешкодою укладання угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Нагадаємо, 30 березня Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію.

Для набрання чинності угодою необхідно її підписання президентами й ратифікація Верховною Радою, Європейським парламентом і національними парламентами всіх країн-членів ЄС.