Політолог: відсутність у Партії регіонів досвіду виборів за мажоритаркою ускладнить їй завдання

24 Квітня 2012, 14:37

Експерт нагадав, що попередні виборчі кампанії, в яких брала участь Партія регіонів, обмежувалися висуненням кандидатів лише за пропорційними списками (вибори до Ради у 2006 і 2007 роках – ред), і ніколи за мажоритарними.

«Партія регіонів ніколи не брала участь у таких виборах. Востаннє (коли існували вибори за мажоритарними списками у 2002р – ред.) вона була частинкою блоку ЗаЄдУ, де основну скрипку грала партія НДП, яку тоді називали партією влади», – зазначив експерт.

За його словами, тоді достатньої мірою на місцях користувалися адмінресурсом декілька виборчих суб’єктів. Одним із них був блок ЗаЄдУ, у якому ПР складала найдрібнішу частину. «Хоча для блоку тоді вона здобула впливову частку голосів, оскільки забезпечила перемогу на виборах виключно в Донецькій області», – сказав Дикань.

На його думку, саме через ускладнення завдання для партії на цих виборах керівництво прийняло рішення збільшити кількість заступників керівників виборчого штабу. В той же час він не вважає, що такий крок пов’язаний із небезпекою віддати владу в одні руки (у руки Клюєва – ред.). 

«Ні, ніхто цього не боїться. Це партія такого ж лідерського і авторитарного типу як і усі українські партії, починаючи від КПРС», – зазначив він. Політолог припустив, що головним завданням для керівництва штубу буде «взяти» третину голосів виборців, і не має значення, скільки працюватимуть заступників керівників штабу. Мовляв, усе це «технічні моменти».

Нагадаємо, на парламентських виборах у 2007 році керівником виборчого штабу ПР був Борис Колесніков.

Як повідомлялося раніше, у понеділок 23 квітня на політраді партії було ухвалене рішення, що штаб ПР очолить секретар РНБО Андрій Клюєв. Керівником публічної виборчої кампанії Партії регіонів було затверджено Сергія Тігіпка. Заступником з ідеології призначили Бориса Колеснікова, заступником з координації діяльності й роботи із громадськими організаціями й іншими партіями став Володимир Рибак, заступником з роботи з VIP-агітаторами й взаємодії з Верховною Радою – Олександр Єфремов.

Окрім того, урядовці наголосили, що з початком виборчої кампанії підуть у відпустку для підготовки до виборів.

Парламентські вибори-2012 призначені на 28 жовтня 2012 року.