Експерти: влада намагається переконати громадськість, що Тимошенко хоче втекти до Німеччини

23 Квітня 2012, 14:30

Пенітенціарна служба відвезла Тимошенко з Качанівської колонії до лікарні, а за 2 дні повернула її знову до колонії. Мета подібних вояжів – показати небажання Тимошенко лікуватися в Україні, щоб вивезти її за кордон. Таку думку висловили політологи, опитані Тижнем.

«З одного боку це бажання дискредитувати Тимошенко в очах населення. Начебто влада бажає її вилікувати, а вона не хоче. Водночас, влада має і іншу ціль. Вона готує суспільну думку до того, що одного прекрасного дня Тимошенко поїде на лікування до Німеччини», – заявив керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

На його переконання, доля Тимошенка нині перебуває у руках західних політиків, які критикують  нинішній український режим, тому він змушений всіляко демострувати нібито турботу про здоров'я ув'язненої.

«Вони її возять туди-сюди, щоб показати для суспільної думки, що вона якась особлива хвора, особлива арештована. Вона ж перший політв’язень такого рівня», – додав він.  

На думку Небоженка, влада хоче показати, що українські лікарні, мовляв, не підходять, тому на короткий час її можуть відправити на лікування за кордон. «Це може трапитися у будь-який момент, думаю, це станеться до початку чемпіонату Європи з футболу», – вважає експерт.

Політолог Олександр Палій поділяє думку колеги щодо бажання влади позбавитися Тимошенко як головного політичного гравця опозиційного табору і вивезти її за кордон на час виборчої кампанії. Однак, якщо це і станеться, на великий ефект і зростання рейтингу владі не слід розраховувати.

«Мені здається, якби Тимошенко одразу втекла з України, це б послабило опозицію. Але, якщо раптом під час лікування у Німеччині вона попросить політичного притулку за кордоном, це опозиції не завдасть великої шкоди. Напевно, влада зараз боїться Тимошенко і тут, і за кордоном», – сказав експерт.

На думку голови правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергія Тарана, Тимошенко таки може погодитися поїхати на лікування до Німеччини, і, теоретично, матиме можливість попросити політичного притулку. Однак, цього не робитиме.

«Для влади було б надзвичайно зручно, щоб Тимошенко не було в Україні перед виборами. Тому, що вона у в’язниці під час виборчої кампанії – це уже виборча кампанія. Влада дуже серйозно прорахувалася, думаючи, що якщо екс-прем’єр у в’язниці, вони виключать її з політичного процесу. Як виявилося, вона не лише не виключена з політичного процесу, а є політиком №1. Для влади було б логічно вивезти її з України і сказати, мовляв, вибачте, Тимошенко фактично втекла. Теоретично вона може попросити політичного притулку, але цього робити не буде. Тому що раніше таких можливостей було достатньо, і вона ними не скористалася», – сказав він.

Як повідомлялося раніше, Генпрокуратура не знайшла у Тимошенко хворобу, за якою вона могла б вийти на волю.

Як повідомлялося раніше, німецькі лікарі вважають, що Тимошенко не може брати участь у судових засіданнях по справі ЄЕСУ через хворобу.