Євродепутат: Євро-2012 не врятує Януковича від критики за придушення опозиції

23 Квітня 2012, 12:51

«Платіні вже зняв з себе відповідальність, коли справа йшла про політичне невдоволення в Україні. Хоча замість цього він мав би використати повний вплив УЄФА та вимагати, щоб критично хвору Тимошенко випустили з в’язниці ще перед Чемпіонатом Європи», – заявив уповноважений з прав людини Маркус Льонінг.

На відповідальність УЄФА вказав і президент Німецької федерації футболу Вольфганг Нірсбах.

«Звичайно ми слідкуємо за ситуацією в країнах, де ми будемо гостями. Я думаю, що тут УЄФА є організатором Євро-2012, а тим самим партнер уряду України має стати і головним переговірником. Незалежно від цього у рамках наших можливостей ми виступаємо за суворе дотримання прав людини та свободи слова, захист меншин та незалежність судової системи», – відмітив Нірсбах.

Він підтвердив, що федерація веде переговори з цього питання з Льонінгом та міністерством закордонних справ.

Деякі німецькі політики також висловили стурбованість з того приводу, що президент Віктор Янукович намагатиметься використати Євро, щоб зламати ізоляцію ЄС.

«Представники Німецької федерації футболу та УЄФА повинні дати Януковичу ясно зрозуміти, що він не отримає жодного послаблення. Ця подія не повинна дати йому легітимність для придушення опозиції», – заявив депутат Європарламенту від ХДС Ельмар Брок.

Ще один представник ХДС Карл Георг Велманн виступив проти бойкоту Євро-2012, оскільки він може торкнутися спортсменів та фанів більше, ніж українського режиму.

«Я втім не можу собі уявити, що у той час як досі не забезпечено справедливого суду над Тимошенко канцлер Меркель сидітиме поряд з Януковичем», – зазначив Веллман.

Секретар Партії зелених Фолькер Бек заявив, що Меркель повинна відвідати Тимошенко перш, ніж йти на стадіон.

«Я очікую жорстку багатоголосу критику з боку спортсменів, чиновників та нашого уряду. Єдиним шансом зараз є поставити проблему країни в центр», – підкреслив Бек.