Згідно з опитуваннями, на сербських виборах може перемогти опозиція

18 Квітня 2012, 00:36

Найбільше шансів на перемогу, згідно з опитуваннями, мають колишній президент Борис Тадич та лідер найбільшої опозиційної партії Томислав Ніколич.

До кандидатів, які не можуть перемогти, але можуть впливати на події в країні, належить, Муамер Зукорлич, головний муфтій ісламської громади в Сербії.  На думку оглядачів, муфтій прагне продемонструвати, що він є абсолютним лідером сербських мусульман і таким чином дискредитувати дві інші мусульманські партії та їхніх лідерів, зокрема Зукорлича, що його  вважають ісламським екстремістом.

Ядранка Шешель, дружина лідера ультранаціоналістичної Радикальної партії Воїслава Шешеля, котрого в міжнародному трибуналі в Гаазі судять за воєнні злочини.

Серед кандидатів також міністр внутрішніх справ Івіца Дачич, лідер Соціалістичної партії, котру свого часу очолював колишній президент Слободан Мілошевич. Соціалісти упродовж минулих чотирьох років брали участь у правлячій коаліції разом із демократами Тадича. Кандидатом є й Іштван Пастор, лідер партії угорської національної меншини, котра в минулому завжди підтримувала правлячу коаліцію.

Усі опитування передбачають, що в першому турі жоден з 11 кандидатів не набере більше половини голосів, та що до другого туру увійдуть Тадич і Ніколич.

Основним і найбільш переконливим аргументом  опозиції є економічна криза та її наслідки, насамперед – масове безробіття, зростання кількості бідних та банкрутство багатьох компаній.

У Сербії на 6 травня призначені президентські, парламентські та муніципальні вибори.

Як повідомлялось, 4 квітня глава держави Борис Тадич подав у відставку з метою призначення дострокових президентських виборів, парламентських та муніципальних виборів в один день. Тадич та його команда припускають, що одночасне проведення виборів збільшить шанси на перемогу очолюваної ним Демократичної партії.

Нагадаємо, з  1 березня Сербія отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

Читайте також: Балканські інтриги

Позначки: