Новим президентом Світового банку став кандидат від США

16 Квітня 2012, 21:19

52-річний Джим Йонґ Кім, за освітою фахівець із медицини (зокрема, туберкульозу) і соціальної медицини, випускник Гарварду, отримав підтримку країн Західної Європи, Японії, Канади і низки ринкових економік, що розвиваються, зокрема, й Росії.

 Інший кандидат, всесвітньо відома економіст із Нігерії Нґозі Оконджо-Івеала, яка вже працювала у Світовому банку, зокрема, одним із директорів-розпорядників, іще до голосування заявила, що переможе американець, бо, за її словами, призначення на посаду президента в організації вирішує політика, а не заслуги.

Нагадаємо, 16 лютого цього року парезидент Світового банку Роберт Зеллік заявив, що піде у відставку після закінчення п'ятирічного терміну своїх повноважень.

Світовий банк, членами якого є 187 країн, має за мету боротьбу з бідністю і підтримку розвитку завдяки своїм позикам. За традицією, президента Світового банку фактично призначають США, а країни Європи висувають свого представника на керівника Міжнародного валютного фонду. Останнім часом країни, що розвиваються, посилюють тиск, щоб домогтися можливості реально змагатися за ці посади.

Позначки: