Рада дозволила реорганізацію Нафтогазу

13 Квітня 2012, 12:38

За відповідний законопроект №9429-1 проголосували в другому читанні 242 депутатів при мінімально необхідних 226.

Автором законопроекту є депутат від фракції Блоку «Наша Україна-Народна Самооборона» Юрій Кармазін.

Рада внесла зміни до статті 7 закону про трубопровідний транспорт, заборонивши приватизацію державних підприємств і дочірніх підприємств «Нафтогазу», які здійснюють діяльність із транспортування магістральними або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, а також самого НАКу.

Рада визначила, що реорганізація цих підприємств буде здійснюватися за рішенням Кабміну.

Парламент також увів заборону на порушення справ про банкрутство державних підприємств, що здійснюють діяльність із транспортування магістральними і/або розподільними трубопроводами, зі зберігання в підземних газосховищах, а також безпосередньо щодо НАКу, дочірніх і заснованих ним підприємств.

Нагадаємо, спроби розглянути урядовий законопроект закінчувалися блокуванням парламентської трибуни опозицією, яка заявляє, що його прийняття дозволить приватизацію української ГТС.

Лише 20 березня Верховна Рада дозволила Кабінету міністрів реорганізовувати НАК «Нафтогаз України» із забороною приватизації НАКу або створених у результаті його реорганізації компаній. За відповідний законопроект №9429-1, автором якого  є депутат від НУ-НС Юрій Кармазін, проголосували в першому читанні 237 депутатів при мінімально необхідних 226.

Реформування проводиться у зв'язку із приєднанням України до Енергетичного співтовариства й необхідністю адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в галузі енергетики.