У Сербії сталися заворушення через будівництво житла ромам

9 Квітня 2012, 20:30

Повідомляється, що учасники протестної акції закидали поліцейських, які охороняли будівництво, камінням. Постраждали в основному представники правоохоронних органів.

Чисельність циганської громади в Сербії, за офіційними даними, становить зараз близько 500 000 осіб, або 7 відсотків населення. Велика частина ромів перебралася в країну після війни в Косові в 1999 році.

Як повідомлялось, за висновками Amnesty International, від 10 до 12 млн циган, що в Європі потерпають від постійних утисків, ізоляції, і порушення прав людини. Невеликі доходи, високий рівень безробіття, відсутність доступу до медичних та освітніх послуг є нормою життя для них. Так наприклад, у Молдові 59% представників цієї нацменшини живуть за межею бідності, а в Словаччині дві третини циганських дітей знаходяться на утриманні держави.

Наразі Європейська комісія закликала всі краіни-члени ЄС створити 10-річну програму інтеграції романських громад. Кейт Аллен, директор Amnesty International UK вважає, що  «для Європи саме настав час прокинутися і припинити переслідування ромських меншин».