Грищенко не приховує від Європи, що в української влади «інша система цінностей»?

3 Квітня 2012, 22:31
«В першу чергу, хто такий «політичний в’язень» на мою думку. Це той, хто політичними засобами намагався змінити, або спосіб керування країною, або методи впровадження демократичних цінностей у ситуації, коли їм загрожує небезпека. Проте це визначення не застосовується до тих, хто займався незаконною діяльністю, яка не має жодного відношення до боротьби за демократію», – заявив Грищенко.
 
Він переконаний, що Юлія Тимошенко «опинилася за ґратами не за свої політичні погляди, не за свої політичні висловлювання, не за свої альтернативні погляди, не тому, що вона є конкурентом для інших політиків, а тому, що її звинуватили (і довели це у судовому порядку) у тому, що вона ухвалювала рішення із порушенням процедур, передбачених українською нормативною базою».
 
Судові процеси над колишніми членами уряду Грищенко також пояснив тим, що «протягом двадцяти років в нашій країні жодного з великих політиків жодного разу не попросили звітувати, що він робив протягом свого перебування на посаді». 
 
«І це неприйнятно», – зуаважив мінстр.
 
За його словами, більшість країн також зіштовхується з наслідками дій колишніх урядовців. 
 
«Насправді багато країн в усьому світі, проте дуже не в багатьох країнах прем’єр-міністрів саджають за ґрати, так як це відбувається у вашій країні. І такі дії засуджуються з боку не лише Великої Британії, але й з боку ЄС, і з боку Ради Європи, з боку США… Тобто перелік тих, хто вважає такі дії неприйнятними, доволі великий…», – пояснив Грищенко.
 
Водночас він переконаний, що «впродовж років багато країн піддавалися нападкам не через те, що насправді там відбувалося, а через загальне сприйняття того, що вони мають іншу систему цінностей». 
 
Як повідомлялось, перебуваючи у Великій Британії в один час з Костянтином Грищенком, віце-прем’єр Валерій Хорошковський, 2 квітня під час дискусії в Чатам Гауз, намагався переконати співрозмовників, що проблему ув’язнення Юлії Тимошенко законодавчо важко вирішити, бо у Верховній Раді «комуністи не завжди голосують так, як їх просять».