Кандидат на посаду омбудсмена: в Україні почали переслідувати за інакодумство

2 Квітня 2012, 09:27

Про це вона заявила в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

«Так, це політичні переслідування. Я є членом громадського комітету захисту від політичних переслідувань в Україні, який був створений в минулому році, в нього входять представники громадських організацій. Це непартійне і неполітичне об'єднання, яке представляють правозахисники ще радянських часів – Євген Сверстюк, Василь Овсієнко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс. Наші документи, відгуки про переслідування членів колишнього уряду, про ненадання належної медичної допомоги Юрію Луценку – вони всі говорять про те, що мова йде про політичні переслідування. Це підтверджують і експерти міжнародних інституцій, з якими мені доводиться зустрічатися», – зазначила вона.

Водночас правозахисниця додала, що з приходом до влади Віктора Януковича спостерігається погіршення ситуації із захистом прав людини.

«Це і поява дискримінаційних правових актів, і політичні переслідування, і використання кримінальної юстиції в політичних цілях. До речі, ми це явище почали констатувати тільки в 2010 році, в попередні роки кримінальна юстиція для цього не використовувалася. Ми говоримо також про згортання права громадян на мирні зібрання, переслідуванні за інакодумство. Подивіться, що відбувається навколо херсонських студентів, проти яких відкриваються справи, в тому числі за статтею «хуліганство», за поширення листівок. Та ці листівки є по всьому Інтернету! Вони ні в якій мірі не є образливими або брутальними, а головне, не можуть стати причиною кваліфікації дій студентів як хуліганських», – заявила Левченко.

«У сфері захисту прав жінок ми також спостерігаємо негативні тенденції. Ще одна проблема – доступ до правосуддя. Ну, довіра до суддів в Україні завжди було не дуже високим, але зараз є тенденція до його зниження, що підтверджується даними соціологічних досліджень. Те ж саме відбувається з рівнем довіри до правоохоронних органів. Ще проблеми зі свободою слова, цензура…» – додала вона.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада не змогла обрати нового уповноваженого парламенту з прав людини замість Ніни Карпачової, у якої 7 лютого 2012 року закінчився термін повноважень. Валерія Лутковська набрала 212 голосів, Євген Захаров — 134.

Як повідомив регіонал Михайло Чечетов, представники Партії регіонів знову подаватимуть до профільного комітету кандидатуру Лутковської.

Пізніше Євген Захаров заявив, що не буде повторно балотуватися на цю посаду.