Імпортери прогнозують подорожчання бензину до 11,5 грн за 1 літр

27 Березня 2012, 08:03

Це пов'язано з тим, що єдиний працюючий в Україні НПЗ – Кременчуцький – почав постачати паливо сільгоспвиробникам. Тому імпортери змушені підвищувати ціни через зростання вартості нафти у світі, пише "Коммерсант-Украина".

"В середньому по Україні ціни на нафтопродукти зросли не так сильно, на 4-6 коп., але зазначені мережі контролюють 25% ринку, і очікується, що слідом за ними будуть поступово підвищувати ціни і інші учасники ринку", – відзначає директор компанії "А-95" Сергій Куюн.

При цьому вартість більш дорогого брендованого бензину на АЗС зазначених мереж, за даними компанії UPECO, зросла ще більше і досягла в середньому 11,3 грн за літр. "Вже до травня український ринок може стати на 80% залежним від імпорту нафтопродуктів. За даними наших фахівців, частка одних тільки білоруських нафтопродуктів на українському ринку високооктанових бензинів і ДП в березні склала вже 53%", – додають у прес-службі ТНК-ВР.

Компанія в цьому році зупинила роботу свого Лисичанського НПЗ – у зв'язку зі збільшенням акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративного заморожування цін на них на російському ринку. Робота українських підприємств стала нерентабельною. Після зупинки Лисичанського НПЗ єдиним великим переробником в країні залишався Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта").

"Але пальне, що випускається "Укртатнафтою" (також контролюється структурами групи "Приват". – ред.), майже в повному обсязі пішло сільгоспвиробникам – на посівні роботи, – говорить високопоставлене джерело в групі. – Ми були змушені перейти на імпортні нафтопродукти".

Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко прогнозує, що найближчим часом на ринку може мати місце ще більш масштабне зростання цін. "Судячи за тими цінами, за якими з минулого четверга імпортується білоруський і литовський бензин, на заправках літр АІ-95 має коштувати в середньому 11,3-11,5 грн за літр", – каже Сіренко. Він зазначає, що вже через 1-2 тижні на ринку може зафіксуватися саме така ціна.

Як повідомлялося раніше, на думку експертів, бензин може подорожчати на 4% уже в березні.