Німеччина очікує від України звільнення політичних в’язнів

13 Березня 2012, 14:54

"Найкращий сигнал, на який ми очікуємо від України, – це звільнення політичних в'язнів", – сказала вона, додавши, що звільнення політв'язнів, "у випадку яких виникає підозра щодо вибіркового правосуддя", було б правильним рішенням.

Відповідаючи на запитання про те, чи вважає Берлін судові процеси проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка політично мотивованими, німецький дипломат заявила: "Здається, що так воно і є. Ми не бачимо жодних законних підстав, які б виправдовували засудження колишніх членів уряду, у тому числі екс-прем'єра та екс-глави МВС, та ще й на стільки років".

Піпер також висловила розчарування тим фактом, що під час візиту до Києва у грудні їй відмовили у зустрічі з ув'язненою Тимошенко.

На запитання, чи є ув'язнення Тимошенко перешкодою для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Піпер визнала, що "це не робить ситуацію простішою". Адже, за її словами, в угоді значною мірою йдеться про принципи правової держави, демократію та дотримання прав людини.

"Ми вже чітко дали зрозуміти, чого очікуємо від українського уряду, а саме – що він діятиме за цими принципами, інакше ця угода не буде ратифікована. Думаю, що багатьом країнам-членам ЄС буде важко ратифікувати угоду, якщо Україна не демонструватиме прогресу на шляху до правової держави", – підкреслила держміністр.