Порушення на виборах в Росії: від “каруселей” до вже готових протоколів

4 Березня 2012, 13:32

Величезна кількість повідомлень стосується так званих "каруселей", коли люди багато разів голосують за відкріпними посвідченнями.

"Подібного роду інформація приходить практично з усіх регіонів, більшість сигналів надходить з Москви", – повідомили у Лізі виборців.  Загалом організація зафіксувала понад 3 тисячі порушень.

Ось приміром, як проходять вибори у Чечні.

Як повідомили у Твіттері Росвыборы Алєксєя Навального, одній із мобільних груп, яка зняла "карусельників", проштрикнули шини. Аналогічна ситуація – із машиною асоціацією "Голос" у Челябінську.

У свою чергу представники організації "Громадянин спостерігач" повідомили про серйозні порушення на дільниці на півдні Москви. Спостерігачі знайшли у членів комісії і мають намір передати поліції заздалегідь складений протокол з підсумками голосування, в той час як до кінця голосування в Москві ще залишається більше п'яти годин.

У Нижньому Новгороді затримали машину із пустими бюлетенями. А в Челябінській області у містечку Наровчатка бюлетні лежали в урні до початку голосування.

Також повідомляється про перешкоджання роботи спостерігачів. Приміром у Люберцях спостерігача видалили з дільниці за незаконну зйомку. Масово видаляють спостерігачів із дільниць у Петербурзі. Також надходять повідомлення про фальшивих спостерігачів з підробними направленнями, які блокують доступ справжнім.

Крім того, є непоодинокі факти видалення із виборчих дільниць членів комісії, а також журналістів.

Тижню також повідомили, що на виборчих дільницях Тюмені, після голосування людям роздають подарунки (серветки, чашки, та побутову техніку – аж до телевізорів за 1 тис. доларів) – це все під виглядом лотереї, принцип якої ніхто не пояснює. На нинішніх виборах оголосили 324 суперпризів –квартир.

Асоціація "Голос" повідомляє, що кількість порушень на виборах президента Росії приблизно рівнозначна числу аналогічних скарг на парламентських виборах 4 грудня.

"Приблизно однакова кількість повідомлень. Але що цікаво, змінюється їх структура. Якщо на думських виборах було багато повідомлень про вкидання і "каруселі", то зараз більше про примус до голосування, про підвезення людей до дільниць, які голосують, але не мають прописки в Москві", – заявив керівник відділу моніторингу виборів асоціації Андрій Бузін.

"Загалом, повідомлень надходить багато. На карті порушень стоїть вже більше 4 тисяч повідомлень, ділимо цю цифру на два, оскільки половина з них не має відношення до скарг, тобто виходить близько двох тисяч повідомлень про порушення. Для мене це нехороша ознака. Тому що багато говорилося про боротьбу з порушеннями, занадто багато, але тим не менше ми маємо такий потік", – додав Бузін.