Експерт: МФВ дає кредити під прогрес, а не порожні балачки про нього

1 Березня 2012, 17:46

«Те, що люблять нам розповідати про те, що там (в угоді між Україною і МВФ – ред.), мовляв, записано, що МВФ вимагає підвищення тарифів. Нічого подібного», – сказав Юрчишин.

За його словами, перелік вимог до України в документі записаний через кому, без пріоритетності якогось із них. Оскільки МВФ наполягає на виконанні комплексних заходів, а не якогось одного.

«Ніхто не говорить про 100-% виконання, і МВФ не дає гроші під 100% виконання. МВФ дає (кредит – ред.) під прогрес, під те, що країни демонструють спроможність до виконання (взятих на себе зобов’язань – ред). Якби ми підвищили тарифи на 10%, то це вже був би крок на зустріч.

Якби ми вжили заходів для стабілізації бюджету, в т.ч. зменшення чи раціоналізації видаткової частини – це вже був би прогрес. Якби ми взяли на себе зобов’язання, що ми з Нафтогазом розбираємося, а не продовжуємо якимось чином вести безплідні переговори про зниження тарифів, що абсолютно беззмістовно, не роблячи нічого для енергозбереження – був би прогрес», – сказав він

«Це не є аргумент, що якщо ніхто не виконує, то і Україна має право не виконувати. Навпаки. Всі країни намагаються максимально просунутися у співпраці з МВФ тому, що це є символічний індикатор того, що відбувається з країною, з її авторитетом на міжнародній арені і значним чином визначає ставлення приватних інвесторів до самої країни», – додав економіст.

Як повідомлялося раніше, за словами Василя Юрчишина, Україні слід поквапитися з отриманням кредиту від МВФ, оскільки з практики діяльності організації випливає, що вон припиняють надавати кредити країнам за 6 місяців до виборів.