У МЗС запевняють, що максимально спростили роботу іноземних журналістів в Україні

29 Лютого 2012, 22:46

Про це сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, коментуючи ситуацію, що склалася навколо нових правил отримання акредитації для іноземних журналістів в Україні.

За його словами, незручності виникли лише в «дуже вузької (близько 15 осіб)» групи іноземних журналістів, які на постійній основі проживають у Києві.

«Ті складнощі з реєстрацією при державній міграційній службі, з якими вони зараз зіткнулися, ми розраховуємо усунути під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові України», – заявив Волошин.

Нагадаємо, представники іноземних ЗМІ в Україні звернулися з листом до прес-секретаря президента Дарії Чепак з проханням допомогти повернути старі правила отримання акредитації та віз.

9 травня 2011 року набули чинності зміни до Закону України «Про інформацію», згідно з якими представники іноземних ЗМІ не потребують акредитації прес-служби МЗС для роботи в Україні. Зміни були спрямовані на те, щоб прирівняти у правах іноземних та вітчизняних журналістів.

Втім, у зв'язку з нововведеннями в іноземних журналістів виникли труднощі через відсутність посвідчення, яке підтверджує їх легальне перебування в Україні, а також через значний перелік документів, необхідних для отримання посвідки на тимчасове проживання, та складність їх оформлення і подачі.