Січень 2012 року увійшов у двадцятку найтепліших за всю історію

17 Лютого 2012, 15:44

За даними NOAA, середня температура біля поверхні землі минулого місяця виявилася на 2,8 градуса Цельсія вищою за середню у січні за весь період спостережень, які організація веде з 1880 року.

Тим не менш, ця тенденція проявлялася вкрай нерівномірно в різних регіонах планети: тепліше від норми було на більшій частині Північної Америки, в північних частинах Європи і Азії, в Південній Америці та Австралії.

Тим не менш, в Китаї, Центральній Азії, Північній Африці та на Близькому Сході, а також в Центральній Європі початок зими виявився аномально холодним.

На думку експертів з Інституту полярних досліджень імені Альфреда Вегенера (AWI) та Центру дослідження Землі Гельмгольца (GFZ), морозна і аномально сніжна зима 2010-2011 року на Алясці, в Канаді і в Центральній Європі викликана збоєм ритмів дії "кухні погоди" в атлантичному секторі Арктики.

Площа морських льодів в Північному Льодовитому океані посіла четверте місце серед мінімальних значень за період спостережень з 1979 року. Показник виявився на 1,1 мільйона кілометрів (або 7,5 %) нижчим за останні 33 роки.

Нагадаємо, рекорд температури у Києві було встановлено у грудні 2011 року. Так, 27 грудня метеорологи зафіксували найвищу середньодобову температуру за останні 110 років – 5,9 градусів тепла. Попередній рекорд до цього тримався з 1901 року. Тоді в столиці температура досягла 4,7 тепла.

Позначки: