Експерт: справи Тимошенко і Луценка витверезили владу

13 Лютого 2012, 18:26

«В дійсності ізолювати опозиційних лідерів ніхто не збирається. Хіба це може бути громіздка і збочинська операція для підняття рейтингу конкретних опозиційних лідерів, адже всі прекрасно розуміють, що затримання того чи іншого політика автоматично призведе до зростання його рейтингу», – заявив Березовець.

Політолог пояснює небажання влади продовжувати переслідування опозиційних лідерів тим, що таким чином вони уникнуть суспільного і міжнародного резонансу як щодо справ екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

«Враховуючи загальний суспільний і міжнародний резонанс у справах лідерів опозиції Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, ніхто ризикувати новими скандалами, арештами лідерів опозиції не буде. Вони їх витверезили, особливо тих, хто думав, що все минеться і про це швидко забудуть. Крім того, ні Тимошенко, ні Луценко не були депутатами, відповідно не мали депутатської недоторканості, тому припустити, що щось подібне може відбутися по відношенню, наприклад до Яценюка, чи ще когось з депутатів, нереально. Верховна Рада на це дозволу не дасть», – додав він.

Водночас щодо можливості порушення справ на місцевих представників опозиції Березовець зазначає:

«Якщо в Криму затриманий вже 31 мер чи голова сільських і селищних рад, то такий засіб тиску і технологія стосовно усунення опонентів на виборах може застосовуватися спокійно. Але це буде стосуватися не таких відомих людей, як наприклад Тягнибок, а просто депутатів мажоритарників від опозиції».

Натомість політолог Сергій Таран вважає, що опозиція може ще чекати переслідування та порушення кількох справ.

«Поки судова система в Україні є в руках влади, і вона готова використовувати її заради так званої перемоги на виборах, то безперечно цього можна очікувати від будь-кого і будь-коли. Тим більше останні кадрові призначення в силових структурах, в Мінобони, Податковій тощо свідчать про те, що Янукович шукає людей, особисто відданих саме йому. Навіть не Партії регіонів. А отже, вони можуть бути включені в будь-який момент для початку застосування правоохоронних органів проти опозиції. Я думаю, що після того, як вони це зробили проти Тимошенко, вони можуть це зробити проти будь-кого, тому що вже всі можливі грані вже давно перейшли», – вважає політолог.

Таран припускає, що влада скоріше може почати порушувати справи або вдаватися до іншої форми тиску на тих людей, котрі причетні до фінансування опозиції.

«По мажоритарних округах для влади це буде легше зробити, буде менше резонансу. Це можуть бути ті люди, які причетні до фінансування опозиції. Більше того, влада сподіватиметься, що тиск, а той і арешт їх, не матиме політичного характеру», – додав він.