В Єгипті зростає незадоволення діями США

6 Лютого 2012, 13:04

Так, відповідно до результатів, 26 % громадян підтримують надання США допомоги країні, в той час як 71 % протистоять американській допомозі.

Ще на світовому економічному форумі в Давосі американські високопосадовці заявили про те, що США планує на  $250 млн розширити допомогу для переходу Єгипту від ери Мубарака. Втім, умовами отримання цих коштів є дотримання Єгиптом положень мирного договору з Ізраїлем. Саме цей факт, на думку аналітиків Gallup, сприймається багатьма єгиптянами як підрив суверенітету та пояснює негативне ставлення до США.  Єгиптяни більше схильні отримувати допомогу від міжнародних організацій. На користь цього висловлюються 50 % громадян країни. На користь же грошей з Арабських країн висловлюються 68 % єгиптян.

Нагадаємо, напередодні повідомлялось, що в Єгипті готують суд над 44 людьми, серед яких є громадяни США, у справі про фінансування недержавних організацій. Їх звинувачують у створенні відділків міжнародних організацій в Єгипті без дозволу єгипетської влади та отриманні коштів із-за кордону без належного дозволу. Рішення єгипетських прокурорів було прийнято після того як державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що США може відкликати щорічну допомогу в розмірі $1,3 млрд, якщо влада країни продовжить наступ на громадські організації. 

Експерти, серед яких голова Freedom House Девід Крамер вважають, що дії уряду проти американських організацій є політично мотивованими та не базуються на законодавстві. Крім того, наступ на громадські організації триває протягом останніх кількох місяців.