Синоптики не вважають нинішні морози аномальними

5 Лютого 2012, 12:11

За його словами, мінімальна температура повітря за період з 1 по 3 лютого у західних, північних, центральних областях  України становила мінус 30–34º, а в степовій частині Криму – мінус 36º. У південних регіонах і на сході вона не була нижчою за мінус 30º.

«Це зовсім не рекорди в Україні, оскільки мінімальні значення температури повітря в зимовий період в Україні значно нижчі й сягають переважно 38–42º практично скрізь, за винятком Закарпаття та півдня Криму. Тобто нічого надзвичайного, рекордного в Україні не трапилося. Та й тривалість цього періоду була надзвичайно малою – всього 4 дні. Наприклад, у 2006 році в Україні відзначалися значно нижчі температури і навіть був зафіксований абсолютний мінімум для всієї території України за всю історію метеорологічних спостережень – мінус 42º в Луганську. І тривалість того періоду була майже два місяці (січень-лютий). Таким чином, і за тривалістю це абсолютно не є чимось екстраординарним», – пояснив Кульбіда.

Найближчими днями синоптики прогнозують потепління на 10–12º, але морози ще будуть. Через тиждень позначка впаде до нуля. За словами Кульбіди, весна прийде за планом – на початку березня, а літо буде спекотним.

Як повідомлялось, протягом восьми днів в Україні померло 122 людини від переохолодження.

За даними Міністерства охорони здоров’я, за 8 днів до лікувальних закладів України зі скаргами на обмороження чи переохолодження звернулися 2036 людини. З них 1591 – було госпіталізовано.

Нагадаємо, станом на 3 лютого в Україні від сильних морозів померла 101 людина.