Депутати Європарламенту вимагають скасувати смертну кару для “білоруських терористів”

30 Січня 2012, 18:52

"Ми категорично проти рішення Верховного Суду Білорусі, що засудив Ковальова та Коновалова до смерті. Ми переконані, що вина цих двох молодих людей так і не була доведена. Це підтверджують навіть самі постраждалі, що сумніваються в причетності Дмитра і Владислава до вибухів", – сказав Кукан .

"Ми вимагаємо від Лукашенка помилувати Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова. Це доведе нам, що він дійсно готовий до оголошених ним недавно політичних реформ. Саме скасування смертної кари та введення мораторію на такі вироки – повинні стати початком таких реформ", – додала Андрікейне.
 
Таку заяву Андрікейне і Кукан зробили за результатами зустрічей з Любов'ю Ковальовою, які відбулися минулого тижня в Європейському Парламенті в Брюсселі.
 
У грудні Андрікейне вже зверталася до білоруської влади через посольство Білорусі в Брюсселі з вимогою не застосовувати вирок, однак, вона досі не отримала відповіді на свого листа. Заступник голови підкомітету з прав людини Андрікейне також підписала міжнародну петицію Ковальової на Change.org, що вимагає скасування смертної кари в Білорусі та початку нового розслідування у справі про вибухи в мінському метро.
 
Минулого тижня Президент Європейського Парламенту Шульц також зробив заяву, в якій зажадав негайно скасувати смертний вирок і почати нове незалежне розслідування. Справу Ковальова та Коновалова в своєму прес-релізі він назвав сфабрикованою, передає "Єврорадіо".

Як повідомлялося раніше, 25 січня ПАРЄ прийняла резолюції щодо Білорусі, у якій закликали цю країну звільнити всіх політв'язнів, а також скасувати смертний вирок Коновалову і Ковальову.

Як зазначав Тиждень, резолюції ПАРЄ щодо України і Білорусі мають спільні риси.