Резолюції ПАРЄ щодо України і Білорусі мають спільні риси

27 Січня 2012, 17:45

«ПАРЄ висловлює занепокоєння кримінальним переслідуванням Тимошенко, Луценка і Іващенка. Через недосконалість судової системи, підірвана можливість о’єктивного суду для обвинувачених», – ідеться в Резолюції Асамблеї щодо України. 

«Асамблея висловлює жаль, що ряд осіб, в тому числі колишні кандидати в президенти і активісти громадянського суспільства, а також відомі правозахисники залишаються у в'язниці за політичними мотивами», – сказано у Резолюції щодо  Білорусі.

«Асамблея із занепокоєнням відзначає, що стан здоров'я колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, і колишнього в.о. міністра оборони, Валерія Іващенка, які перебувають у попередньому ув'язненні, стрімко погіршується. Обидва вони потребують лікування за межами пенітенціарної системи», – ідеться в Резолюції. 

«Асамблея просить, щоб ці громадяни були звільнений відразу з гуманітарних причин до закінчення суду над ними», – заявляє організація. Асамблея також висловлює занепокоєння стосовно погіршення здоров'я пані Тимошенко, і закликає владу дозволити без попередніх умов медичне обстеження і, за необхідності, лікування незалежними лікарями за межами пенітенціарної служби. Щодо Білорусі, то в Резолюції наголошується, що ув’язнені в цій країні у багатьох випадках піддавалися тортурам, враховуючи недостатнє медичне обслуговування та позбавлені належного доступу до послуг адвокатів. 

«Реформи в країні неможливі без реформи Конституції», – ідеться в заяві Асамблеї щодо України. На думку більшості її членів, підняття прохідного бар’єру для пропорційних виборів до 5 % у поєднанні з забороною партіям формувати виборчі блоки для участі у виборах можуть негативно позначитись на можливості більш малих та нових партій увійти до парламенту.

ПАРЄ закликає Україну і Білорусь «продовжити процес реформи виборчого законодавства» з урахуванням рекомендації ОБСЄ і Венеціанської комісії.

Також ПАРЄ закликала Білорусь звільнити всіх політв'язнів.

Пізніше ПАРЄ прийняла Резолюцію щодо України, в якій Асамблея закликала звільнити екс-урядовців і забезпечити їхню участь у виборах.

Читайте також: Резолюція ПАРЄ щодо України(повний текст, з правками)