Саркозі підпише закон про відповідальність за заперечення геноциду вірмен за два тижні

24 Січня 2012, 21:31

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган уже назвав «дискримінаційним і расистським» цей закон, схвалений Сенатом Франції напередодні увечері.

Виступаючи у парламенті у вівторок, Ердоган заявив: «Ми відповімо на це раціонально і гідно. Як ми вже згадували раніше, ми будемо здійснювати наші заходи крок за кроком, ми будемо рішуче виконувати їх. Просто зараз ми все ще терпимо і спостерігаємо, як розгортаються події. Ми зробимо всі необхідні серйозні кроки, відповідно до подальшого розвитку подій із цим законом».

Туреччина вже припинила військову і частково економічну співпрацю з Францією.

Натомість у Вірменії міністр закордонних справ Едвард Налбандян високо оцінив голосування за закон у Франції і відразу у понеділок, після схвалення закону, заявив, що цей день буде «вписаний золотими літерами» до «аналів історії захисту прав людини в усьому світі».

24 січня у Єревані безліч людей прийшли до посольства Франції з квітами, щоб висловити подяку за ухвалення закону.

Як повідомлялось, ухвалений Сенатом Франції закон передбачає для порушників позбавлення волі терміном до року і/або штраф у розмірі 45 тисяч євро. Таке покарання передбачене за публічне заперечення всіх офіційно визнаних Францією геноцидів; геноцид вірмен в Османській імперії наприкінці Першої світової війни – один із них.

Нагадаємо, нижня палата французького парламенту схвалила законопроект 22 грудня. Це викликало негативну реакцію з боку Туреччини, яка відкликала свого посла з Парижа.

Туреччина категорично заперечує проти використання терміну "геноцид" стосовно вбивства вірмен в Османській імперії в 1915 році.

За вірменським даними, в ході масових депортацій вірмен зі Східної Анатолії були вбиті або померли від голоду півтора мільйона вірмен. Однак, за версією Анкари, під час подій 1915 року загинуло приблизно 300 тисяч вірмен.

Крім Франції, ще понад 20 країн офіційно визнали факт геноциду вірменського населення в Османській імперії.

У 1990 році у Франції було прийнято закон про кримінальну відповідальність за заперечення Голокосту.