Фірташ вирішив не відмовлятися від 8 млрд кубометрів газу з Середньої Азії

23 Січня 2012, 16:25

«Ми забезпечили стабільну роботу найбільших підприємств хімічної галузі, яка є стратегічною для економіки України. Постачання необхідних обсягів газу дозволяє нам продовжити модернізувати підприємства, створювати та розвивати на їх базі нафтохімічне виробництво. Наша кінцева мета – посилення позицій України на глобальних ринках хімічної продукції», – цитує прес-служба слова голови Ради директорів Group DF Дмитра Фірташа.

Раніше повідомлялося, що група хімічних компаній Ostchem Group, підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу, відмовилася від імпорту в Україну природного газу середньоазіатського походження через його високу вартість.

З початку 2012 року Ostchem знизив середньодобові обсяги відбору газу до 4,6 млн кубометрів на добу, хоч раніше компанія заявляла що закупить в 2012 році в Середній Азії 6,33 млрд кубометрів газу.

Ostchem імпортував газ для своїх хімічних підприємств, а також афілійованих з власником групи хімзаводів в Україні.

Ще в липні 2011 року ціна газу для Ostchem становила майже $280 за тисячу кубометрів (за даними Державної служби статистики), тоді як НАК «Нафтогаз України» купувала у російського «Газпрому» паливо по $354 за тисячу кубометрів.

З вересня 2011 року ціна для Ostchem виросла до майже $320 за тисячу кубометрів, із жовтня – до 412 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому НАК у четвертому кварталі 2011 року закуповувала газ по $400 за тисячу кубометрів.

В цілому за 11 місяців 2011 року Ostchem імпортувала 4 млрд 188 млн 858,7 тис. кубометрів газу.

Нагадаємо, у вересні 2011 року Антимонопольний комітет України через більш ніж вісім місяців офіційно «дозволив» власнику Group DF бізнесмену Дмитру Фірташу отримати контроль над сєвєродонецьким «Азотом», який той придбав ще на початку року.

Позначки: