Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Моніторинговий комітет ПАРЄ очолив політик, уважний до України

23 Січня 2012, 16:11

Моніторинговий комітет опікується наглядом за дотриманням демократичних стандартів у державах-членах організації. У четвер у сесійній залі Палацу Європи будуть обговорювати звіт цього комітету “Функціонування демократичних інституцій в Україні”, який підготували депутати Майліс Репс (Естонія) та Маріетта де Пурбе-Лінген (Швеція). Документ містить чимало критичних зауважнь стосовно роботи українського судочинства та становища опозиції в Україні.

За інформацією Тижня, до секретаріату ПАРЄ вже надійшло кілька десятків поправок до проектів звіту та резолюції стосовно України, підготовлених Моніторинговим комітетом. Більшість з них зініційовано провладною частиною української делегації. Поправки мали б на меті  пом'якшити критичні зауваження та додати детальніший перелік успіхів України у виконанні зобов”язань перед ПАРЄ.

У кулуарах обговорюється імовірність приїзду до Страсбурга українського міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Станом на понеділок постійне представництво України не підтвердило, але й не заперечило таку можливість.

Нині у складі Моніторингового комітету перебувають два українські депутати : Ольга Герасим”юк та Юлія Льовочкіна, яка заступила в понеділок Сергія Головатого.

Андрес Геркель є одним із очільників Союзу правих партій в парламенті Естонії. Зі студентських років він співпрацював з дисидетськими колами колишнього СРСР, працював журналістом, видавцем, викладачем. У Раді Європи був тривалий час доповідачем по Азербайджану, нині є доповідачем по Білорусі.

Пан Геркель десятки разів відвідував Україну, останній раз, у листопаді 2011 року — у межах спільного проекту «Європейський досвід» журналу «Український тиждень» і Книгарні «Є». 

В інтерв”ю Тижню пан Геркель так визначив причини нинішніх політичних негараздів України: “Проблеми багатьох пострадянських країн полягають не лише в корупції, деформації принципів вільного ринку, зневажливому ставленні до верховенства права та прав людини. Є дві дуже прості передумови для розвитку: комуністичні злочини мають бути засуджені й етнічна ідентичність має бути сильною. Ось чому правда про Голодомор та українська мова в освіті вкрай важливі. На жаль, у цих країнах діячі комуністичної епохи втримали владу, скориставшись старими методами. Вони не дозволили адекватно оцінити радянську спадщину й інстинктивно чинили опір демократизації. Була винайдена дивна концепція «суверенної, або контрольованої демократії». У багатьох випадках національна ідентичність заслабка чи надто крихка. Якщо суспільство в цілому не готове визначати свої національні інтереси, посткомуністичні лідери отримують можливість маніпулювати ним і захищати свої групові інтереси за допомогою олігархів.”

Пан Геркель дотримуєтсья думки, що кримінальні провадження проти Юрія Луценко, Юлії Тимошенко та Валерія Іващенка мають політичне підґрунтя. Він користується репутацією принципового й непідкупного політика.

Раніше він заявляв, що вважає помилковим те, що ситуацію в Україні не внесли до порядку денного жовтневої сесії ПАРЄ.