Патріарх Філарет вважає, що об’єднанню православних церков України перешкоджає очільник РПЦ

19 Січня 2012, 16:41

«З цим пов'язані його часті приїзди в Україну, а в офіційних документах Священного Синоду російської церкви зникла навіть назва «Українська православна церква». У постановах синоду тепер кажуть, що патріарх відвідав Київську, Харківську Луганську, Чернівецьку єпархію Російської православної церкви», – зазначив Філарет.

За його словами, все це свідчить про те, що керівництво Російської православної церкви «не хоче бачити самостійну українську церкву навіть у складі Московської патріархії».

Філарет також зазначив, що переговори між УПЦ Київського патріархату та Української Автокефальної православної церквою зірвалися з вини Москви.

«Справа в тому, що керівники УАПЦ ставлять умову – усунути мене від керівництва церквою. Мовляв, патріарх Філарет і предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій повинні відмовитися від посад, а після цього церкви об'єднаються і виберуть нового патріарха. Така умова ставиться протягом багатьох років, бо змістити мене з київською кафедри – давнє бажання Москви. А митрополит Мефодій його озвучує», – заявив патріарх Філарет.

За даними Всеукраїнського соціологічного опитування населення України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» 22 листопада – 6 грудня 2011 року громадяни України відносять себе до наступних конфесій: Українська православна церква Київського Патріархату – 31,1%, Українська православна церква (Московського Патріархату) – 25,9%, Українська Греко-католицька церква – 8,5%, Українська Автокефальна православна церква – 1,7%, Римо-католицька церква – 1,1%, протестанти – 1%, мусульмани – 0, 2%, вагалися з відповіддю – 6,2%.