За роки незалежності 171 громадянин України отримав політичний притулок у Чехії

8 Січня 2012, 12:56

Українська національна меншина в Чехії швидко розростається. За останні п'ять років вона збільшилася на третину.

Згідно з інформацією міністерства внутрішніх справ, якщо 2007 року на території Чехії перебувало понад 32 тисяч українців, наприкінці листопада 2011 року їх було понад 50 тисяч.

Політичного притулку в Чехії з 1990 року до 2010 просило 13804 громадянина Україна. Отримали його 171 осіб.

Українці видають в Чехії два журнали (на які отримали у 2010 від уряду 1, 64 мільйона крон), засідають у Раді з національних меншин.

Як повідомлялося, 6 січня, стало відомо, що ОлександрТимошенко, чоловік засудженої до семи років позбавлення волі екс-прем'єра України Юлії Тимошенко, попросив політичного притулку у Чехії і отримав його.

У БЮТ пояснили такий крок тиском, що чиниться на екс-прем'єра через її сім'ю.

У Міністерстві внутрішніх справ Чехії заявили, що рішення про надання політичного притулку Олександру Тимошенку не вплине на двосторонні відносини між Прагою та Києвом.

«Сьогоднішнє рішення (про надання притулку Олександру Тимошенку –Ред.) є рішенням Міністерства внутрішніх справ, а не Міністерства закордонних справ. Це означає, що таке рішення – внутрішня справа Чехії», – заявив міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіце.

Європейська комісія не коментує рішення Чехії про надання політичного притулку Олександру Тимошенку.

За словами прес-секретаря комісара ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Петера Стано, «рішення про надання притулку приймається країнами-членами, це належить до їхньої компетенції».