У Львові на свята відкрили будинок крижаної скульптури

8 Січня 2012, 10:56

Скульптор Мирослав Дедишин уже кілька років експериментує з льодом. Цьогоріч він представив своє бачення народження футболу. Від єгипетських пірамід до львівського лева на воротах. Каже, цар звірів захищатиме міську браму.

За десять днів львівські скульптори перетворили 20 кубометрів льодових брил на мистецькі витвори. Кажуть, плюсова температура за стінами шатра не завадила крижаним фігурам. Особливий температурний режим у тимчасовій майстерні дозволив втілити у кризі всі задуми.

Скульптори у роботі використовують не лише молоток та зубила. Вода і вогонь надають фігурам витонченості та прозорості.

Співавтор ідеї Мирослав Гоза розповідає – минулого року теж пробували донести свої льодові ідеї, але природа виявилася сильнішою.

Цього року льодові піраміди, левів та сфінкса охоронятиме символ року – дракон і штучно створена мінусова температура, а відтак історію народження футболу можна буде вивчати аж до 8 березня.

Як повідомлялось, на гірськолижному курорті «Буковель» (село Поляниця Яремчанської міськради Івано-Франківської області) відбувається фестиваль колядок та щедрівок «Буковельські різдвяні піснеспіви». Кульмінацією фестивалю стане встановлення різдвяного дідуха – українського оберегу, символу затишку та тепла, миру й злагоди в родині, достатку в Україні.

Нагадаємо, у Криму відбувся перший український парад різдвяних звіздарів. Кілька десятків учнів та учителів Української школи-гімназії Сімферополя пройшли центральними вулицями міста з різдвяними зірками, які вони зробили власноруч. Учасники ходи пройшли до Верховної Ради Криму, де співали українських різдвяних пісень, а потім в одному з міських скверів влаштували концерт і танці.

7 січня усі українські Православні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських євангельських християн, а також Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська Православні Церкви зустріли Різдво Христове в ніч з 6 січня на 7 січня. Цей день є офіційним державним святом в Україні.