В Іспанії обмежують платежі готівкою

7 Січня 2012, 16:05

Такі покупки можна буде здійснювати лише за допомогою контрольованих податковим відомством банківських переказів.

Вважається, що вжиті заходи дозволять уряду Іспанії вже нинішнього року отримати додатково в держбюджет понад 8 мільярдів євро.

У зв’язку з нововведенням, під особливий контроль потрапить торгівля нерухомістю.

«Ми прийняли план боротьби зі несплатою податків, який, зокрема, передбачає більший контроль з боку нашої митної служби за потоком готівки через кордон. Виручені кошти підуть на боротьбу з бюджетним дефіцитом», – заявив заступник прем'єр-міністра Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія

Фахівці в галузі нерухомості відзначають, що вказані заходи торкнуться, зокрема, вихідців з пострадянських країн, багато з яких, купуючи нерухомість на курортах Іспанії, воліють розплачуватися привезеною з собою готівкою, оминаючи банки. Відповідно продавці не декларують отримані гроші і уникають оподаткування.

Як повідомлялося, аби заспокоїти ринки, Мадрид зобов’язався скоротити дефіцит з 9,3% ВВП в 2010-му до 3% в 2013-му. Крім скорочення дефіциту, проблемою Іспанії залишається економічне зростання. У третьому кварталі 2011 – лише 0,8%, в 2012-му країні загрожує рецесія.

Найгострішою проблемою залишається і рекордний для ЄС рівень безробіття – 21,5% або 5 мільйонів безробітних. Серед молоді – до 45%. У майбутньому році виплати за боргами держави і банків мають скласти €335 млрд. Для цього країні знадобиться зовнішня допомога в €100 млрд.

Читайте також: Праві навчать іспанців економити

Позначки: