Гриценко: Підписання угоди з ЄС відбудеться не раніше парламентських виборів

1 Січня 2012, 16:48

«У січні, лютому, березні не було жодних сумнівів ні у Києві, ні в Брюсселі, що угода буде підписана, – нагадує Гриценко. – Але Янукович наробив стільки дурниць, включаючи арешт Тимошенко і Луценка, придушення акцій протесту, тиск на журналістів, що це довело до точки кипіння наших партнерів з Європи. Вони не те, що підписувати – не хочуть навіть парафувати, тобто погодити текст».

Гриценко наголосив, що в Януковича була унікальна можливість увійти в історію. Натомість, він в неї вляпався, а разом з президентом і вся країна.

Прогнозуючи подальші події, Гриценко сказав, що швидкого підписання угоди не буде. «Воно відбудеться – якщо відбудеться – лише після завершення парламентських виборів в Україні. Тобто рік втрачено», – підкреслив Гриценко.

Він також зауважив, що в той же час у Франції, Німеччині та інших європейських державах проходитимуть вибори.

«Не важко передбачити, що практично всі уряди в Європі будуть відсторонені від влади, тому що Єврозона зараз у глибокій кризі. Доведеться з новими людьми налагоджувати відносини. І у списку пріоритетів європейських країн будуть домінувати внутрішні питання. Українське питання буде на 10-му, або навіть на 110-му місці», – заявив Гриценко.

Нагадаємо, 19 грудня на саміті Україна – ЄС було оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію України і ЄС.

Міністерство закордонних справ України допускало парафування угоди про асоціацію України з ЄС у січні 2012 року. Разом з тим Брюссель озвучив попередню дату парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС – 15 лютого.