Турецький політолог: Франція намагається отримати переваги від чужого горя і болю

26 Грудня 2011, 18:39

Турецький політолог відзначив, що законопроект – це не остаточний вердикт з наукової проблеми. «І кожен може бачити, Франція працює не на моральну перевагу, а задля безсоромної внутрішньої та міжнародної вигоди. Чому в такому разі слід серйозно ставитися до Саркозіленду?», – відзначив Фатіх Йилмаз Іхсан.

Водночас він не вважає, що «Франція не має бути покараною». «Хочу сказати, що уряд мусить докласти зусиль, щоб підготувати дієві ефективні плани, котрі зможуть заподіяти шкоду Франції в довготерміновій перспективі. В іншому разі, якщо вдаватися до емоцій, то це не буде ефективним інструментом в протидії Франції», – вважає він і при цьому наголошує, що «для того, щоб наші кроки виявилися ефективними, ми не маємо діяти, як ковбої чи хулігани».

«Я не вважаю за доцільне нагадувати Франції про її власну різанину в Африці. Вельми очевидно, що в Туреччини були проблеми зі злочинами проти людяності. І вона мусила вирішувати їх, попри будь-які складнощі, навіть тоді, коли у нас були добрі відносини з Францією», – сказав Фатіх Йилмаз Іхсан, додавши, що «ці звірства і кровопролиття, про які говорить Франція, є проблемою, що знижує бойовий дух Туреччини».

«А Франції слід нагадати, що наш учитель у цій брудній політичній грі намагається отримати переваги від чужого горя і болю. Я хотів би закликати державу до того, що варто визначити наші плани з цього питання на довготермінову перспективу і підготувати фахівців, котрі б досліджували ці злочини проти людяності у всьому світі, зокрема й у Туреччині», – відзначив Фатіх Йилмаз Іхсан.

Детальніше читайте у статті Віктора Каспрука «Туреччина входить в політичний клінч із Францією?».

Нагадаємо, Туреччина відкликала свого посла у Франції після того, як нижня палата французького парламенту прийняла законопроект про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Відповідно до законопроекту публічне заперечення геноциду каратиметься тюремним строком до одного року або штрафом у розмірі до 45 тис. євро. Тепер документ має розглянути французький сенат.