Набув чинності закон про спрощення закриття бізнесу

20 Грудня 2011, 21:28

Про це повідомила прес-служба Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємницької діяльності (Держкомпідприємництва).

Відповідний закон (№ 3384-VI) передбачає припинення юросіб протягом двох-шести місяців, а фізосіб-підприємців – від двох до трьох місяців.

Згідно з повідомленням, такі терміни ініціатори припинення можуть встановити з метою заяви кредиторам своїх вимог.

"Якщо в цей період Державна податкова служба, Пенсійний фонд не видали довідку про відсутність заборгованості по сплаті податків, зборів, єдиного соціального внеску та страхових коштів, або рішення про відмову у їх видачі, голова ліквідаційної комісії або фізособа-підприємець через 10 робочих днів після закінчення цього строку може подавати документи для державної реєстрації припинення", – сказано у повідомленні.

Крім цього, закон передбачає, що за затримку передачі документів або інформації, пов'язаної з припиненням господарської діяльності, для податківців, чиновників Пенсійного фонду та ліквідаторів може бути встановлений штраф у розмірі від 1020 до 4250 грн.

Відповідно до закону, наполовину скорочується кількість документів, необхідних для процедури припинення, зменшується з трьох до одного дня граничний термін внесення державним реєстратором запису про припинення, встановлюється максимальний термін в 30 днів на розгляд, прийняття рішення та направлення кожному кредитору повідомлення про прийняте рішення за його вимогами.

Крім цього, закон обмежує час, протягом якого кредитори можуть подати позов до суду з приводу невизнання суб'єктом господарювання вимог цього кредитора, одним місяцем з дня, коли кредитор дізнався або повинен був дізнатися про таке невизнання.

"Відповідні законодавчі зміни дозволяють економити гроші підприємців. Так, більше не треба буде підтверджувати ліквідаційний баланс аудиторським висновком, який коштує 5-10 тис. грн, засвідчувати у нотаріуса підписи на ліквідаційному балансі та рішенні про припинення юридичної особи, що дозволить заощадити ще 100 – 150 грн на кожному погодженні, а також платити за публікацію повідомлення про прийняття рішення про припинення суб'єкта господарювання", – наголошується в повідомленні.

Крім цього, відомство відзначає, що буде визначено єдине друковане видання, в якому повинні публікуватися оголошення про ліквідацію суб'єктів господарювання, та єдину черговість задоволення вимог кредиторів для платоспроможних суб'єктів господарювання.

Закон про спрощення закриття бізнесу, розроблений Держкомпідприємництва, був прийнятий Верховною Радою. "За" проголосувало 246 депутатів.

Як повідомляв Тиждень у чернві, з початку 2011 року внаслідок посилення фіскального тиску понад 56 тисяч підприємців згорнули легальний бізнес.