Європарламентар: українців не можна карати за зловживання влади

19 Грудня 2011, 14:22

«Сьогоднішні домовленості будуть, із одного боку, заслугою польського голосування, а з іншого боку, результатом послідовної позиції Європейського парламенту, який закликав до парафування Угоди про асоціацію без попередніх умов цього року», – заявив Залевські.

Він вважає доброю ознакою, що незважаючи на суперечки, пов'язані з засудженням Юлії Тимошенко, саміт відбувається. Втім, європарламентар переконаний, що Угоду про асоціацію на ньому не парафують.

«Поступово перемагає логіка, що якщо угода повинна бути інструментом модернізації держави для громадянського суспільства, то не можна його карати за зловживання української влади. Тому я очікую, що угоду незабаром буде парафовано. Цей акт матиме однак технічний характер, а не політичний. Це причина того, чому відмовились від ефективного медійного оформлення, яке створив би саміт», – заявив євродепутат.

Він підкреслив, що Європейський парламент повинен відкрити офіційні Бюро інформації в Києві, які слугуватимуть промоції Угоди про асоціацію, а також самого Євросоюзу в українському суспільстві. Ідею відкриття установи формулював також Європейський парламент під час роботи над оцінкою перспектив Угоди про асоціацію.

Залєвські вважає, що крім вирішення долі Угоди про асоціацію, на саміті будуть зроблені подальші кроки в напрямку лібералізації візового режиму.

«На мою думку, немає кращого інструменту для просування європейських стандартів, ніж створення українцям умов для вільного пересування Європою. І Євросоюз, і Україна можуть від цього тільки виграти, – підсумував Залевські.

Як повідомлялось, 19 грудня у Києві відбувається саміт Україна-ЄС.

У центрі столиці міліція затримала групу активістів громадських організацій з прапорами Європейського Союзу.