Львівські чорнобильці згорнули намети. Їм пообіцяли виділити 400 тис. грн

15 Грудня 2011, 13:58

Голова Львівської обласної держадміністрації Михайло Костюк на брифінгу біля колишнього місця протестів повідомив присутнім журналістам, що чорнобильцям виділять 400 тис. грн.

Співорганізатор протестів, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Анатолій Бугай заявив, що кошти обіцяно для одноразової допомоги важкохворим: «Губернатор виділив кошти для надання одноразової матеріальної допомоги до Дня ліквідатора найбільш тяжкохворим інвалідам Чорнобиля. Ми не брали на себе право відбору, щоб нікого не образити. Передоручили лікарям, що координують ці речі. Це є Диспансер радіаційного захисту населення Львівської області – вони сьогодні вибирають найбільш тяжкохворих (онкохворих, хворих, які мають променеву хворобу) для надання матеріальної допомоги. Суми, до речі, нам не озвучили».

Окрім фінансової підтримки, чорнобильці після восьми днів переговорів із чиновниками отримали копію доручення щодо виконання своїх вимог. Бугай зазначив: «Частину цих вимог вже виконано. Зосталися технічні питання, які вирішуються в роботі. Ми залишили за собою право на контроль за виконанням цього доручення».

Окремо чорнобильці порушували питання медичного і фармацевтичного забезпечення. Так, скасовано перепрофілювання Міської лікарні №4 у Львові (це єдина лікарня, де були 20 місць на лікування чорнобильців) на лікарню сімейного типу.

Ще один момент – на найближчій сесії (безпосередньо голова ОДА  пообіцяв це чорнобильцям) буде прийнята програма соціально-медичного забезпечення чорнобильців, що дасть змогу залучати кошти не лише з державного, а й місцевих бюджетів. Ця програма не розглядалася три роки, але на найближчій сесії має бути схвалена.

Крім того, ліквідовано питання, які чорнобильці гірко називають «смішними» через їх побутовість: «Ми говорили, що має бути соромно місцевій владі. До госпіталю інвалідів війни та репресованих не ходив комунальний транспорт. Там лікуються, крім чорнобильців, ще і люди похилого віку, репресовані, інваліди-колясочники. Транспорт ходив тільки до Винник, і 3 км вони мусили добиратися як собі хочуть, хоч пішки», – зазначив Бугай.

Найближчим часом, а саме – з наступної неділі, з вул. Топольної буде запущено автобус до цієї лікарні, яким хворі цих категорій зможуть користуватися безкоштовно.

Також чорнобильці Львівщини запевнили, що відновлять акції протесту, якщо обіцянки не буде виконано.

Нагадаємо, 11 грудня о 19:30 організатори акції протесту ліквідаторів аварії на ЧАЕС, яка відбувалася біля Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, заявили про припинення голодування. Таке рішення було ухвалено після візиту в наметове містечко голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького, який гарантував чорнобильцям виділення коштів з обласного бюджету в розмірі 500 тис. грн для вирішення нагальних проблем та ще 500 тис. з бюджету міста і районів області.