Єврокомісія занепокоєна “тюремними” судовими слуханнями у справі Тимошенко

9 Грудня 2011, 22:01

"З глибоким занепокоєнням ми відзначаємо відсутність прозорості слухань у в'язниці, які не відповідають судовій практиці Європейського суду з прав людини. Ми закликаємо владу забезпечити справедливе, неупереджене та прозоре судочинство", – говориться в коментарі.

У Європейській комісії також зазначають, що обізнані про судові слухання за новими звинуваченнями, висунутими проти Тимошенко.

Також в комісії повідомили, що доручили делегації в Києві "пильно стежити за розвитком подій, пов'язаних зі справою Тимошенко".

Нагадаємо, голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра 9 грудня заявив, що Європейський Союз стурбований проведенням виїзних засідань Шевченківського райсуду у справі Тимошенко в зловживаннях на посаді керівника корпорації Єдині енергетичні системи України у Лук'янівському слідчому ізоляторі.

Про те, що проведення судових засідань у справі Тимошенко у СІЗО не відповідає міжнародним нормам демократичного судочинства, заявив також посол Сполучених Штатів в Україні Джон Теффт.

Як повідомив у коментарі Тижню юрист Андрій Сидоренко, норма, яка передбачає можливість проведення судового засідання у кримінальній справі поза приміщенням суду, була виключена з Кримінально-процесуального кодексу України ще 2001 року. Водночас, додав він, наразі у законодавстві немає також вимоги проводити судові засідання виключно в приміщенні суду.