Арешт глави Держслужби зайнятості – перша серйозна ознака боротьби Януковича з корупцією

3 Грудня 2011, 10:54

Про це у статті для «Дзеркала тижня. Україна» пише Юрій Бутусов.

«Заарештовано чиновника, який працював при двох урядах Януковича. Який усіх знає і який мав у Партії регіонів дуже серйозні зв’язки», – пише автор.

Його діяльність розпочалася в держслужбі зайнятості ще за часів Кучми, при міністрі соціальної політики Михайлові Папієві. «Є думка, що схему масштабних розкрадань коштів Фонду соцстраху та держслужби зайнятості було створено ще тоді», – зазначив Бутусов.

У 2005 році новий міністр В’ячеслав Кириленко Галицького звільнив. Однак у 2006 році прем’єр Юрій Єхануров повернув його на посаду.

В уряді Януковича, а потім в уряді Тимошенко і півтора року при уряді Азарова Галицький спокійно працював.

За даними близького до слідства джерела, глава Держслужби зайнятості дізнався про перебування під спостереженням спецслужби за півроку до арешту. «Однак не тільки не вжив жодних заходів конспірації, а й продовжив «косити» прямо у своєму робочому кабінеті. Хтось назве це клептоманією, але, швидше за все, це була віра в безкарність, яка ґрунтувалася на високопоставленому даху Галицького», – пише Бутусов.

Автор зазначає, що «з політичного погляду» арешт Галицького значно прикметніший, ніж перший гучний корупційний скандал-арешт голови Держкомісії з фінансових послуг Василя Волги. «Волга був тимчасовим правителем, котрий не мав ні освіти, ні професійної підготовки, ні політичної ваги й намагався якомога швидше зміцнити свій «фундамент» і накосити капусти як у власну кишеню, так і в кишеню лідера Компартії Петра Симоненка, який поставив його на посаду за своєю квотою», – зазначає Бутусов.

«Здавалося, його тихцем пошлють у відставку, а потім – у заслання. Так сталося з гендиректором «Укрзалізниці» Костюком (тепер – львівський губернатор)», – додав він.

«Однак влада – а очевидно, що арешт не міг відбутися без санкції президента -вирішила вивести аферу на поверхню», – вважає автор.

Цей арешт, за словами автора, «в умовах жорстокої фінансової кризи та проблем з наповненням бюджету влада змушена нарешті звернути увагу на приголомшливе за масштабами розкрадання державних коштів».

Бутусов наголошує, що говорити про якусь перемогу передчасно, адже «психологічний ефект арешту слід закріпити», тобто «потрібні вирок, строк для корупціонера та його спільників, конфіскація украденого, звільнення всіх керівників Галицького».

Однак, як свідчить практика розслідування справ щодо хабарів, «високопоставлені керівники за цими обвинуваченнями у в’язницю тепер не сідають», про що свідчать, приміром, справи екс-голови Української державної насіннєвої інспекції Сергія Чмиря та екс-голови Інспекції з контролю над цінами Тетяни Рудь.

Нагадаємо, 25 листопада СБУ заарештувала директора Державної служби зайнятості Володимира Галицького та кількох чиновників відомства. Під час обшуків у кількох банківських скриньках, які належали затриманим, були виявлені валютні цінності на загальну суму в $7,5 млн, велика кількість золотих годинників і дорогоцінних каменів.