Європою прокотилася хвиля страйків проти соціальної несправедливості

1 Грудня 2011, 19:34

Так, сьогодні в Україні пройшла акція «Переоблік влади», покликана об’єднати всіх, хто обурений діями уряду. Щоб підтримати акцію, по всій Україні о 12:00 учасники страйку мали виставити на своїх робочих місцях табличку «Переоблік», що символізувати їхню незгоду з політичним та економічним курсом влади.  У Києві близько 200 представників громадських організацій провели мітинг біля Верховної Ради, у ході якого через гучномовці вимагали саморозпуску парламенту й відставки уряду, а потім ненадовго перемістилися до Кабінету Міністрів

Напередодні, 30 листопада у Великій Британії пройшов наймасштабнійший страйк за останні 30 років. Страйк підтримали більше 2 млн лікарів, вчителів, водіїв громадського транспорту і навіть прикордонників. Робітники виступають проти намірів уряду зменшити дефіцит бюджету на $185 мільярдів за рахунок скорочення пенсій, збільшення пенсійних внесків та робочих годин.

За тиждень до цього у Португалії було оголошено загальний 24-годинний страйк. У цей день на роботу не вийшли сотні тисяч людей, включаючи авіадиспетчерів, працівників громадського транспорту, викладачів і медперсонал. Страйк проводився у знак протесту проти заходів жорсткої економії, запропонованих португальським урядом, які були винесені на  розгляд в парламенті.

7 листопада загальнонаціональний страйк прошов у Ізраїлі. Припинив роботу аеропорт, залізниця,  муніципальні установи, установи дошкільної і середньої освіти, частина вищих навчальних закладів, міністерства і ряд інших державних інститутів, включаючи лікарні, телефонні та електричні компанії, управління водних ресурсів, ряд театрів і музеїв і багато інших установ. Автобусна компанія приєдналась до страйку тільки частково. Організатори вимагали на прийнятті усіх працівників, працевлаштованих в держструктурах через підрядників, на державну службу.

17 жовтня у Греції розпочався тиждень страйків на знак протесту проти планів уряду щодо подальшого посилення економічної політики. У страйку взяли участь службовці державного сектора економіки, вчителі шкіл, викладачі університетів, медики, банківські працівники, податківці, поліція пожежники і автозаправники. Авіадиспетчери відмовилися на дві доби приймати і відправляти літаки з грецьких аеропортів.

Нагадаємо, на початку року в Європі та Азії проходили акції протесту, викликани погіршенням рівня життя внаслідок фінансової кризи. Маніфести захопили ГреціюІспаніюІталію, та Францію. Протести супроводжувалися сутичками з поліцією. Потужні безлади, які виникли в наслідок стихійного протесту у Великобританії, завдали суттєвої шкоди країні. Протест проти дій поліції, яка вбила молодого чоловіка, переріс у погроми магазинів та мародерство. 1073 затриманим поліцією учасникам безладів  пред'явлені звинувачення в мародерстві та організації підпалів.

Так звана «Арабська весна» також супроводжувалась масовими акціями протесту, які пройшли в Тунісі, Алжирі, БахрейніМарокко, а також Ємені та Сирії. Мітинги у Лівії та Єгипті завершилися поваленням лідерів. 

Позначки: