Посол Канади: в Україні нівелюються цінності, на яких ґрунтується справжня демократія

1 Грудня 2011, 12:50

«Від імені Уряду Канади хочу висловити наше незмінне занепокоєння стосовно Вашого триваючого ув’язнення», – зазначає посол.

Він нагадав, що прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер і міністр закордонних справ Джон Баірд у своїх листах до президента Януковича «висловили глибоке занепокоєння Канади стосовно очевидно політичного ухилу у проведенні Вашого судового процесу, а також стосовно самого судового процесу, який не відповідав міжнародно визнаним нормам справедливості, прозорості та належної процедури».

«Ви можете бути впевненими, що Посольство Канади ставило і буде ставити ці питання перед керівництвом України за кожної нагоди, підтримуючи таким чином Ваше фундаментальне право на здоров’я», – наголосив Трой Лулашник, додавши, що канадський уряд у разі необхідності готовий надіслати провідних фахівців для лікування Юлії Тимошенко.

У листі також зазначається, що цього тижня виповнюється 20 років, як Канада стала першою західною державою, яка визнала незалежність України, «відображаючи таким чином наше особливе партнерство».

«Ці стосунки складалися на основі цінностей, які поділяють і канадці, і українці, – демократія, верховенство права і повага до прав людини», – пише посол.

«Дуже сумно, що теперішня ситуація, у якій сьогодні знаходитися як Ви, так і інші люди в Україні, вказує на знецінення цих цінностей, на яких ґрунтується справжня демократія», – наголошується у листі.

Трой Лулашник також запевнив, що Канада і надалі підтримуватиме зусилля України збудувати справедливе і демократичне суспільство.

Як повідомлялось, 19 жовтня Палата общин Канади завершила чотиригодинні термінові дебати про регрес демократії в Україні, під час яких всі чотири партії одноголосно засудили політично-вмотивоване вибіркове правосуддя та засудження колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У зв’язку з цим прийнято рішення про перегляд стратегії відносин Канади з Україною.

12 жовтня міністр закордонних справ Канади Джон Берд заявив, що Канада схвильована тим, як українська влада здійснила арешт, розслідування та засудження Юлії Тимошенко.

«Очевидна політична ангажованість та довільне кримінальне переслідування в цій та інших справах загрожує демократичному розвитку України. Легітимна та активна опозиція є необхідною частиною ефективної демократії», –  зазначив Берд.

Крім Канади, з критичними заявами у зв’язку з вироком Тимошенко виступили Європейський СоюзСША, Міністерства закордонних справ Німеччини, Франції, Чехії, Великої Британії, Австрії, Італії, Польщі та інших держав.

Нагадаємо, 11 жовтня Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років в'язниці за перевищення повноважень при укладанні газових контрактів з Росією 2009 року та зобов'язав відшкодувати Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» 1,5 млрд грн збитків, завданих унаслідок їх укладання.