У Києві протест проти Лукашенка міліція сприйняла на адресу Януковича

27 Листопада 2011, 17:15

На запитання журналістів, як ставляться до білоруських опозиціонерів українські представники влади, Сівчик зазначив, що поки з вуличними акціями в Києві та Львові усе гаразд.

«Був тільки один кумедний випадок. 18 жовтня ми у Києві пікетували Deutsche Bank, який хотів підтримати Лукашенка. Я приїхав на саму акцію і хлопці написали транспарант – «Чому ви підтримуєте останнього диктатора Європи?». Міліціонери вирішили, що це ми виступаємо проти вашого президента», – сказав Сівчик.

Аби закінчити акцію, мітингуючим прийшлося ручкою дописувати Лукашенка на транспаранті і тоді вже до них жодних претензій не було.

Голова білоруського руху «Разом» також додав, що ситуація в Білорусі має бути уроком для української влади:

«Гадаю, що білоруська трагедія має послужити уроком. Один з таких уроків – це та плата, яку заплатили люди, що привели Лукашенка до влади і були у першій його команді. Одні з них зникли безвісти, інші, мої ровесники – давно на тому світі. Чому? Тому що будь-яка диктатура – вона винищує всіх. Не тільки опозицію. Провокує становище, відоме по історії СРСР – коли люди, маючи повноту влади і називаючись, правда, не царями, а членами політбюро, не могли витягти з ГУЛАГу свою дружину і періодично їх самих ставили на коліна та пускали кулю в потилицю. Чому я це кажу – тому що небезпека авторитаризму повинна усвідомлюватися й нинішньою українською владою».

Щодо Львова, то білоруси співпрацюють фактично з усіма львівськими партіями, які мають депутатів у міській та обласній радах. Правда, підтримують їх лише морально.

«Перешкоджає те, що сама по собі ситуація в Україні вельми не проста, і ми це прекрасно розуміємо. Але за будь-яку підтримку вельми вдячні», – кажуть представники білоруської опозиції.

На запитання, чи зверталися за підтримкою до Партії регіонів, Сівчик відповів, що в окремих випадках – так.

Як повідомлялося, білоруські опозиційні організації відзначають у Львові сьогодні День Героїв.