Обмеження, що почали діяти в 1986 році, незабаром після чорнобильського інциденту, як і раніше поширюються на 334 ферми на півночі країни.
Згідно з останніми дослідженнями британського управління з нагляду за якістю харчових продуктів (FSA), на даний момент ризик радіоактивного зараження дуже низький.
Учені, що проводили аналіз, з'ясували, що рівень вмісту радіоактивних елементів, зокрема, радіоактивного цезію, в крові тварин "дуже рідко перевищує норму", і ризик зараження невисокий навіть для постійних споживачів цього м'яса.
Незабаром після аварії на Чорнобильській АЕС на деяких високогірних територіях Великої Британії був зафіксований підвищений рівень радіації. Тоді офіційний Лондон запровадив обмеження, що зачепили близько 10 тисяч британських ферм.
У тому числі перед забоєм тварин та продажем м'яса фермери були зобов'язані переводити овець, що пасуться на високогір'ї, на розташовані нище пасовища.
Місцева влада вже підтримали ініціативу FSA про консультації з вівчарями, які повинні завершитися в лютому 2012 року. До тих пір обмеження будуть залишатися в силі.
Нагадаємо, у вересні цього року у Франції суд закрив справу щодо наслідків Чорнобильської аварії. Розглядався позов Асоціацією людей, хворих на рак щитовидної залози, які у 2001 році подали до суду на високопосадовців, зокрема колишнього директора Центральної служби захисту від іонного опромінення П’єра Пелерана. Їх звинуватили у тому, що вони недооцінили вплив хмари з Чорнобиля на здоров’я французів.