Северінсен: у ЄС думають, чи укладати угоду з країною, де немає належної демократії

17 Листопада 2011, 22:25

Вона нагадала, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко «сказала з тюрми, що її особа не мусить бути виправданням  для того щоб не укладати з Україною угоди». Однак, за її словами, «в ЄС є ще й інша дилема: чи можливо укладати угоду з країною, де немає належної демократії?».

Северінсен зазначила, що в ЄС тривають дискусії, як реагувати. «Можливо варто вчинити як з Білоруссю – вжити заходів щодо верхівки, але не проти простих людей. Коли б я могла це вирішувати, я б, звичайно, наклала такі санкції. Але я цього не вирішую», – зауважила вона.

На питання, що станеться, якщо підписання угоди з ЄС не відбудеться, Северінсен заявила, що українці повинні бути більшими оптимістами.

«У вас є демократія, у вас є право голосу. Буде нелегко, коли в результаті зміни виборчого закону ви перейдете до змішаної системи. 20 відсотків правлячої партії перетвориться у всі 50 відсотків, але треба продовжувати рухатись. Будуть інші вибори, інші можливості, і вам, можливо, вдасться змінити ситуацію», – заявила Северінсен і додала: «Будьте оптимістами».

При цьому Северінсен порадила українській опозиції виробити спільну платформу, «щоб люди розуміли чого вона хоче добитися в майбутньому».

«Далі потрібно узгодити, що будемо разом, що будемо робити перші сто днів, а що всі чотири роки. Виборці повинні розуміти, яке саме майбутнє їм пропонує опозиція», – заявила вона.

Нагадаємо, як передає кореспондент Тижня із Парижа, де відбулося засідання Моніторингового комітету ПАРЄ, якщо Україна далі нехтуватиме що власними зобов’язаннями перед Радою Європи, що принципами верховенства права та поваги до свободи слова, комітет, можливо, запропонує символічні санкції проти Києва.