Литвин знайшов виправдання для своїх однопартійців, які порушують закон

13 Листопада 2011, 11:26

За його словами, за обрання Пасенюка суддею Конституційного Суду проголосувало 249 бюлетенів. «Навіть якщо відкинути 20 бюлетенів, буде 229», – зазначив він.

Крім того, Литвин наголосив, що «кожен депутат брав бюлетень і ставив всій підпис, і тільки після того отримував бюлетень». Також на цьому бюлетені розписувались два члени лічильної комісії, ставилась відповідна печатка, зазначив спікер.

За його словами, вкидання депутатом Литвином бюлетенів за інших депутатів – «це просто моральний аспект ставлення депутата до виконання свого обов’язку».

«Коли мені стало відомо, я намагався підказати, щоб 20 бюлетенів не зараховували, щоб не давати відповідного ґрунту для безпідставних розмов», – зазначив спікер.

«Бо якщо зараз демонструвати моралізаторство, то потрібно згадати: коли голосували за прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, депутати брали бюлетень, підходили до куратора, який дивився, яку позначку вони поставили, потім депутат підходив до телевізійної камери й показував бюлетень, а потім його вкидав», – сказав Литвин.

«Очевидно, депутатам треба самим для початку демонструвати морально здорову позицію, щоб потім читати лекції іншим», – вважає він.

Литвин також нагадав, що депутати від БЮТ не перешкоджали складенню присяги Пасенюком в присутності президента, прем’єра та голови Конституційного Суду.

«А це означає одне – потрібна була політична кампанія. Не було б цього приводу, знайшли б інший», – вважає спікер.

Як повідомлялось, 3 листопада під час обрання у Верховній Раді нового судді Конституційного суду Олександра Пасенюка член фракції Народної партії Юрій Литвин в одну із скриньок для голосування одразу 20 бюлетенів вкинув, тоді як законодавство передбачає особисте голосування кожним депутатом.

У зв’язку з цим представники опозиції заявили про фальсифікацію виборів судді.

У відповідь, «регіонали» назвали таке голосування – сталою практикою парламенту.

Зокрема, член фракції Партії регіонів Юрій Болдирєв заявив: «Ви неправильно розумієте, є практика, коли депутати здають бюлетені. Депутат поставив галочку, здав бюлетень командиру своєї фракції. Це народилося не сьогодні».