Святкування Дня незалежності Польщі супроводжувалося арештами

11 Листопада 2011, 18:27

Раніше близько двох тисяч людей в районі площі Конституції виставили "живий щит" в обох напрямках головної столичної транспортної артерії – вулиці Маршалковське. Ця акція антифашистських організацій під назвою "Кольорова, незалежна" була спрямована на те, щоб не дозволити пройти Маршу незалежності радикально-націоналістичних угруповань.

За ситуацією спостерігали сотні поліцейських, головне завдання яких полягало в тому, щоб уникнути заворушень, не дозволити двом протиборчим угрупованням зустрітися. Спостерігачі не виключають, що деякі з них були озброєні, в тому числі "коктейлями Молотова".

Згодом секретар варшавської поліції Мачей Карчинський повідомив, що небезпечна ситуація, що склалася в центрі польської столиці під час проведення маніфестацій, присвячених Дню незалежності, стабілізована і знаходиться під контролем правоохоронців.

"Ситуація на площі Конституції стабілізована", – сказав він. За його словами, два протиборчі угрупування, зустріч яких загрожувала перерости у серйозні заворушення, зараз знаходяться на різних вулицях.

Організований радикально-націоналістичними угрупованнями Марш незалежності, який намагалися заблокувати антифашистські групи під гаслом "Фашизм не пройде", змінив маршрут своєї ходи, оминувши контрдемонстрацію.

Однак під час маніфестацій таки дійшло до сутичок з поліцією. Так , хулігани використовували каміння і петарди. В результаті цих інцидентів поранено 10 поліцейських. "Заарештовано понад 100 осіб", – зазначив Карчинський.

"Поліцейські зараз працюють по всьому місту, забезпечуючи безпеку", – додав він.

Зазначимо, виступаючи опівдні в рамках офіційного звернення з нагоди 93-ї річниці здобуття Польщею незалежності, президент республіки Броніслав Коморовський закликав відсвяткувати цей день "без агресії й ненависті". "Не можна диктувати іншим, як любити Польщу", – зазначив він.

Загалом у Варшаві сьогодні заплановано проведення 23 масових заходів, включаючи мітинги і ходи.