Суддів Верховного суду підозрюють у незаконному пом’якшенні вироків 15 рецидивістам

7 Листопада 2011, 17:19

"До Вищої ради юстиції надійшло подання щодо перевірки й звільнення суддів Верховного Суду судової палати з кримінальних справ, які протягом 2009-2010 років з порушенням законодавства безпідставно відносно окремих осіб змінили вироки з довічного на 15 років позбавлення волі", – заявив Гаврилюк.

За його словами, у цих вироках фігурують 15 підсудних, які раніше неодноразово чинили злочини, зокрема пов'язані зі зґвалтуванням, а також небезпечні рецидивісти.

Він повідомив, що в судах першої інстанції, якими виступили апеляційні суди, підсудних було засуджено до довічного  ув’язнення, а в касаційній інстанції вироки було підтверджено.

"Однак через певний час кримінальна палата Верховного Суду в порядку виняткового провадження переглянула вироки й з порушенням законодавства змінила їх з довічного  ув’язнення на 15 років позбавлення волі", – зазначив Гаврилюк.

При цьому він не став вказувати прізвищ суддів Верховного Суду, які причетні до цих рішень, однак повідомив, що частина суддів уже раніше звільнилися за власним бажанням.

Гаврилюк не виключив, що ці судді будуть притягуватися до кримінальної відповідальності за свої дії.

Нагадаємо, 18 жовтня Вища рада юстиції припинила повноваження Василя Онопенка у зв’язку із закінченням терміну його головування у Верховному суді України.

20 жовтня Верховна Рада збільшила чисельність суддів Верховного Суду з 20 до 48.

Зауважимо також, що нещодавно розгорівся скандал із обранням Радорю нового судді Конституційного суду Олександра Пасенюка. Так, депутат від БЮТ Юрій Прокопчук заявив про фальсифікацію сьогоднішніх виборів судді (в одну із скриньок для голосування одразу 20 бюлетенів вкинув член фракції Народної партії Юрій Литвин). У відповідь депутат від Партії регіонів Юрій Болдирєв заявив, що у фракціях Верховної Ради існує практика, коли депутати здають свої бюлетені главі фракції, а не кидають прямо в урну.