Францію та Італію заливає. Є жертви

5 Листопада 2011, 15:19

За прогнозами фахівців, сильні підтоплення будинків можливі в північній частині острова Корсика. На території департаменту Буш-дю-Рон, адміністративним центром якого є місто Марсель, виникла загроза повені через вихід з берегів великої річки Рони. "Рівень опадів в ці вихідні дні в середньому складе від 200 до 600 мм в районі Севенн (гірський масив)", – наголошується в повідомленні "Метео Франс".

Найбільший збиток зливи принесли департаментам Еро і Гар, де з четверга діє режим надзвичайної ситуації. За повідомленнями пожежних служб, з цих регіонів вже евакуювали близько сотні сімей. Оскільки вода затопила підстанції, місцеві власті змушені були припинити подачу електроенергії. Таким чином, зараз немає світла в 230 приватних будинках та підприємствах. У результаті повеней в Еро загинула одна людина.

Менш напружена ситуація склалася в департаментах Південна Корсика, Приморські Альпи, Ар'єж, Верхня Гаронна, Верхні Піренеї, Атлантичні Піренеї, Ардеш, Верхня Луара, Лозер, Вар і Воклюз. Вода у місцевих річках та каналах піднялася до критичного рівня, однак житлові квартали поки не затоплені.

Зливи, за прогнозами метеорологів, продовжаться до ранку неділі.

У свою чергу в Італії у зв'язку з негодою (зливами і сильним вітром) Департамент цивільного захисту країни оголосив спеціальне попередження на всій північно-західній частині Апеннін, яка була взята під особливий контроль.

Головний удар стихії, як і 10 днів тому, припав на область Лігурию та її адміністративний центр – місто Генуя. У повені, викликаній зливами, вже загинули шестеро людей – чотири жінки і двоє дітей. За фактом їх загибелі місцева прокуратура почала розслідування. Населення звинувачує владу в неготовності до стихії.

З ранку і до закінчення надзвичайного стану, оголошеного спеціальним декретом прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі, в Генуї припинено дорожній рух, а також закриті школи. Перенесено матч внутрішнього чемпіонату серії А між клубами "Дженоа" і "Інтер", який повинен був відбутися завтра ввечері на генуезькому стадіоні.

Сильний дощ у Генуї триває, населенню рекомендовано не виходити з дому. Негода охопила і інші регіони Лігурії, де за минулу добу випало більше 200 мл опадів. Найбільш критична ситуація в околицях Спеції, де оголошено про небезпеку сходження селів і розливу річок. На півдні Лігурії і півночі Тоскани, де зсуви розмили дороги, в деяких районах обмежено пересування.

За спостереженнями метеорологів, фронт опадів зсувається на північний захід, і найближчим часом дощі охоплять великі райони області П'ємонт, де вже оголошено спеціальне попередження. Удару стихії можуть піддатися також північ столичної області Ліціо і острів Сардинія, попереджають фахівці.

Нинішня повінь в Лігурії – найбільш руйнівна і найсильніша за останні 50 років. Президент Італійської республіки Джорджо Наполітано закликав розібратися в причинах трагедії, а також попередив про небезпеку незворотних кліматичних змін, які ведуть до подібних руйнівних природних феноменів.

 

Зазначимо, цього літа українці відчули негоду в різних її проявах: зливи; град розміром з яйце; блискавки, що калічили і вбивали людей; буревії, що валили дерева на машини і знеструмлювали населені пункти.