За півроку Києву повернули понад 1400 гектарів землі

5 Листопада 2011, 09:37

Однак десятки справ про повернення майна столиці затягуються. Про це у своїй статті «Злочин і покарання» Черновецького» для «Дзеркала тижня. Україна» пише Інна Ведернікова.

Автор нагадує, як навесні цього року голова КМДА Олександр Попов заявив про масштаби скоєного командою Леоніда Черновецького розкрадання. Йшлося про близько 3 тисяч гектарів землі, сотні об’єктів комунальної власності, тисячі метрів приміщень, чітко налагоджені схеми і ролі.

Так, ще навесні весь пакет документів по цих справах було передано у силові органи. Однак «не всі суди здалися владі». «Є ще в Україні свої розкольники, які вперто доводять законність старих обрядів Черновецького. Серед інструментів – касації та апеляції, що затягуються на місяці», – пише автор.

За її словами, доходить до парадоксів. Приміром, було порушено кримінальну справу проти управління комунальної власності КМДА за невиконання рішення суду 2009 року щодо продажу приміщення по вулиці Межигірській одній фірмі. «Залишається тільки здогадуватися, хто стоїть за нічним клубом, який взяв у таку щільну облогу напівпідвальне приміщення на Подолі», – розповідає джерело у відомстві.

Ще одна проблема, зауважує автор, – держмито при подачі позову. «Щоб повернути тисячу гектарів, які залишилися, потрібні мільйони гривень. У КМДА немає цих мільйонів. Оскільки прокуратура звільнена від сплати держмита, багато матеріалів передаються туди з проханням подати позов до суду. У принципі, прокурори йдуть місту назустріч. І все-таки десятки справ наразі зависли саме в цьому відомстві», – зазначило джерело видання.

Ведернікова наголошує, що силовики розслідують 54 кримінальні справи щодо чиновників КМДА, однак серед фігурантів немає «ні Черновецького, ні Довгого, ні Баса, ні Кільчицької et cetera».

«Пояснення про те, що «Київрада – колективний орган», що «бізнес не дає на Черновецького свідчень, бо при ньому було хоч і дорого, але швидко», що «всі члени БЛЧ – юристи, які вміють замітати сліди» тощо, звичайно, мають місце. Але виключно з дозволу тих-таки режисерів із Банкової. Які чомусь вирішили, що для аншлагу публіці вистачить покарання масовки і перемоги Попова», – пише автор.

Нагадаємо, серед фігурантів кримінальних справ – зять колишнього мера В’ячеслав Супруненко – в офіційному розшуку; колишній голова управління комунальної власності Анатолій Чуб – у бігах. «Зате під слідством голова Шевченківського району Пилипишин, що , як стверджують у КМДА, «розпродав увесь район». Є Качурова. Є «гучна « справа щодо реконструкції лінії швидкісного трамваю. Є навіть щодо приймальні Олеся Довгого, де нібито відбулося таємне втручання в електронну систему даних», – додає Ведернікова.

Зауважимо, що нещодавно був амністований екс-голова земельної комісії Київради Олексій Євлах.