Рада обрала нового суддю КС. БЮТ заявляє про фальсифікації

3 Листопада 2011, 14:28

За його призначення проголосували бюлетенями 249 народних депутатів, повідомив голова Лічильної комісії Верховної Ради Микола Шершун.

Він зазначив, що для голосування було взято 259 бюлетенів.

Водночас член лічильної комісії Юрій Прокопчук (фракція "БЮТ-Батьківщина") стверджує, що під час голосування відбулися фальсифікації. Зокрема, за його словами, в одну із скриньок для голосування одразу 20 бюлетенів вкинув член фракції Народної партії Юрій Литвин.

"Повідомляю про факт фальсифікації виборів судді КС Пасенюка шляхом вкидання 20 бюлетенів народним депутатом Юрієм Литвином, що було зафіксовано заступником голови лічильної комісії і мною особисто, а також всіма журналістами, в тому числі і телебаченням", – заявив Прокопчук.

"Юрій Литвин зайшов в кабінку з газетою, дістав з газети 20 бюлетенів, які однією стопочкою вкинув і таким чином привів до фальсифікації виборів судді КС, який є нелегітимно обраним", – заявив Прокопчук.

"Тому визнати вибори Пасенюка легітимними не є можливим. Тому Пасенюк не є суддею КС", – підсумував він.

Однак, не зважаючи на це, Литвин оголосив Пасенюка суддею КС, пославшись на протокол лічильної комісії, "яка зафіксувала, що 249 людей обрали суддею КС Пасенюка".

"Тому я оголошую про призначення суддею КС Олександра Пасенюка, що буде оформлено відповідною постановою", – заявив Литвин під обурені викрики опозиційних депутатів. 

Строк повноважень судді КС – 9 років.

62-річний Пасенюк обіймав посаду голови Вищого адміністративного суду із січня 2005 року. 

До цього він працював на посаді заступника міністра юстиції. 

Нагадаємо, 22 вересня Рада звільнила з посади судді КС Павла Ткачука у зв'язку із закінченням строку його повноважень.

Відповідно до Конституції, до КС входить 18 суддів, 3 з яких призначає Рада.